ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-AUTOMATIC CONTROL SYSTEMS

1.
In an open loop control system
(a) Output is independent of control input
(b) Output is dependent on control input
(c) Only system parameters have effect on the control output
(d) None of the above
Ans: a
2. For open control system which of the following statements is incorrect ?
(a) Less expensive
(b) Recalibration is not required for maintaining the required quality of the
output
(c) Construction is simple and maintenance easy
(d) Errors are caused by disturbances
Ans: b
3. A control system in which the control action is somehow dependent on the
output is
known as
(a) Closed loop system
(b) Semiclosed loop system
(c) Open system
(d) None of the above
Ans: a
4. In closed loop control system, with positive value of feedback gain the
overall gain of
the system will
(a) decrease
(b) increase
(c) be unaffected
(d) any of the above
Ans: b
5. Which of the following is an open loop control system ?
(a) Field controlled D.C. motor
(b) Ward leonard control
(c) Metadyne
(d) Stroboscope
Ans: a
6. Which of the following statements is not necessarily correct for open
control system ?
(a) Input command is the sole factor responsible for providing the control
action
(b) Presence of non-linearities causes malfunctioning
(c) Less expensive
(d) Generally free from problems of non-linearities
Ans: b
7. In open loop system
(a) the control action depends on the size of the system
(b) the control action depends on system variables
(c) the control action depends on the input signal
(d) the control action is independent of the output
Ans: d
8 has tendency to oscillate.
(a) Open loop system
(b) Closed loop system
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Ans: b
9. A good control system has all the following features except
(a) good stability
(b) slow response
(c) good accuracy
(d) sufficient power handling capacity
Ans: b
10. A car is running at a constant speed of 50 km/h, which of the following is
the feedback
element for the driver ?
(a) Clutch
(b) Eyes
(c) Needle of the speedometer
(d) Steering wheel
(e) None of the above
Ans: c
11. The initial response when the output is not equal to input is called
(a) Transient response
(b) Error response
(c) Dynamic response
(d) Either of the above
Ans: a
12. A control system working under unknown random actions is called
(a) computer control system
(b) digital data system
(c) stochastic control system
(d) adaptive control system
Ans: c
13. An automatic toaster is a ______ loop control system.
(a) open
(b) closed
(c) partially closed
(d) any of the above
Ans: a
14. Any externally introduced signal affecting the controlled output is called
a
(a) feedback
(b) stimulus
(c) signal
(d) gain control
Ans: b
15. A closed loop system is distinguished from open loop system by which of the
following
? (
a) Servomechanism
(b) Feedback
(c) Output pattern
(d) Input pattern
Ans: b
16 is a part of the human temperature control system.
(a) Digestive system
(b) Perspiration system
(c) Ear
(d) Leg movement
Ans: b
17. By which of the following the control action is determined when a man walks
along a
path ?
(a) Brain
(b) Hands
(c) Legs
(d) Eyes
Ans: d
18 is a closed loop system.
(a) Auto-pilot for an aircraft
(6) Direct current generator
(c) Car starter
(d) Electric switch
Ans: a
19. Which of the following devices are commonly used as error detectors in
instruments ?
(a) Vernistats
(b) Microsyns
(c) Resolvers
(d) Any of the above
Ans: d
20. Which of the following should be done to make an unstable system stable ?
(a) The gain of the system should be decreased
(b) The gain of the system should be increased
(c) The number of poles to the loop transfer function should be increased
(d) The number of zeros to the loop transfer function should be increased
Ans: b
21 increases the steady state accuracy.
(a) Integrator
(b) Differentiator
(c) Phase lead compensator
(d) Phase lag compensator
Ans: a
22. A.C. servomotor resembles
(a) two phase induction motor
(b) Three phase induction motor
(c) direct current series motor
(d) universal motor
Ans: a
23. As a result of introduction of negative feedback which of the following
will not
decrease ?
(a) Band width
(b) Overall gain
(c) Distortion
(d) Instability
Ans: a
24. Regenerative feedback implies feedback with
(a) oscillations
(b) step input
(c) negative sign
(d) positive sign
Ans: d
25. The output of a feedback control system must be a function of
(a) reference and output
(b) reference and input
(e) input and feedback signal
(d) output and feedback signal
Ans: a
26 is an open loop control system.
(a) Ward Leonard control
(b) Field controlled D.C. motor
(c) Stroboscope
(d) Metadyne
Ans: b
27. A control system with excessive noise, is likely to suffer from
(a) saturation in amplifying stages
(b) loss of gain
(c) vibrations
(d) oscillations
Ans: a
28. Zero initial condition for a system means
(a) input reference signal is zero
(b) zero stored energy
(c) ne initial movement of moving parts
(d) system is at rest and no energy is stored in any of its components
Ans: d
29. Transfer function of a system is used to calculate which of the following ?
(a) The order of the system
(b) The time constant
(c) The output for any given input
(d) The steady state gain
Ans: c
30. The band width, in a feedback amplifier.
(a) remains unaffected
(b) decreases by the same amount as the gain increase
(c) increases by the sane saaaajajt as the gain decrease
(d) decreases by the same amount as the gain decrease
Ans: c
31. On which of the following factors does the sensitivity of a closed loop
system to gain
changes and load disturbances depend ?
(a) Frequency
(b) Loop gain
(c) Forward gain
(d) All of the above
Ans: d
32. The transient response, with feedback system,
(a) rises slowly
(b) rises quickly
(c) decays slowly
(d) decays quickly
Ans: d
33. The second derivative input signals modify which of the following ?
(a) The time constant of the system
(b) Damping of the system
(c) The gain of the system
(d) The time constant and suppress the oscillations
(e) None of the above
Ans: d
34. Which of the following statements is correct for any closed loop system ?
(a) All the co-efficients can have zero value
(6) All the co-efficients are always non-zero
(c) Only one of the static error co-efficients has a finite non-zero value
(d) None of the above
Ans: c
35. Which of the following statements is correct for a system with gain margin
close to
unity or a phase margin close to zero ?
(a) The system is relatively stable
(b) The system is highly stable
(c) The system is highly oscillatory
(d) None of the above
Ans: c
36. Due to which of the following reasons excessive bond width in control
systems should
be avoided ?
(a) It leads to slow speed of response
(b) It leads to low relative stability
(c) Noise is proportional to band width
(d) None of the above
Ans: c
37. In a stable control system backlash can cause which of the following ?
(a) Underdamping
(b) Overdamping
(c) Poor stability at reduced values of open loop gain
(d) Low-level oscillations
Ans: d
38. In an automatic control system which of the following elements is not used
?
(a) Error detector
(b) Final control element
(c) Sensor
(d) Oscillator
Ans: d
39. In a control system the output of the controller is given to
(a) final control element
(b) amplifier
(c) comparator
(d) sensor
(e) none of the above
Ans: a
40. A controller, essentially, is a
(a) sensor
(b) clipper
(c) comparator
(d) amplifier
Ans: c
41. Which of the following is the input to a controller ?
(a) Servo signal
(b) Desired variable value
(c) Error signal
(d) Sensed signal
Ans:
42. The on-off controller is a _____ system.
(a) digital
(b) linear
(c) non-linear
(d) discontinuous
Ans:
43. The capacitance, in force-current analogy, is analogous to
(a) momentum
(b) velocity
(c) displacement
(d) mass
Ans: d
44. The temperature, under thermal and electrical system analogy, is considered
analogous to
(a) voltage
(b) current
(c) capacitance
(d) charge
(e) none of the above
Ans: a
45. In electrical-pneumatic system analogy the current is considered analogous
to
(a) velocity
(b) pressure
(c) air flow
(d) air flow rate
Ans: d
46. In liquid level and electrical system analogy, voltage is considered
analogous to
(a) head
(b) liquid flow
(c) liquid flow rate
(d) none of the above
Ans: a
47. The viscous friction co-efficient, in force-voltage analogy, is analogous
to
(a) charge
(b) resistance
(c) reciprocal of inductance
(d) reciprocal of conductance
(e) none of the above
Ans: b
48. In force-voltage analogy, velocity is analogous to
(a) current
(b) charge
(c) inductance
(d) capacitance
Ans: a
49. In thermal-electrical analogy charge is considered analogous to
(a) heat flow
(b) reciprocal of heat flow
(c) reciprocal of temperature
(d) temperature
(e) none of the above
Ans: d
50. Mass, in force-voltage analogy, is analogous to
(a) charge
(b) current
(c) inductance
(d) resistance
Ans: c
51. The transient response of a system is mainly due to
(a) inertia forces
(b) internal forces
(c) stored energy
(d) friction
Ans: c
52 signal will become zero when the feedback signal and reference signs are
equal.
(a) Input
(b) Actuating
(c) Feedback
(d) Reference
Ans: b
53. A signal other than the reference input that tends to affect the value of
controlled
variable is known as
(a) disturbance
(b) command
(c) control element
(d) reference input
Ans: a
54. The transfer function is applicable to which of the following ?
(a) Linear and time-in variant systems
(b) Linear and time-variant systems
(c) Linear systems
(d) Non-linear systems
(e) None of the above
Ans: a
55. From which of the following transfer function can be obtained ?
(a) Signal flow graph
(b) Analogous table
(c) Output-input ratio
(d) Standard block system
(e) None of the above
Ans: a
56 is the reference input minus the primary feedback.
(a) Manipulated variable
(b) Zero sequence
(c) Actuating signal
(d) Primary feedback
Ans: c
57. The term backlash is associated with
(a) servomotors
(b) induction relays
(c) gear trains
(d) any of the above
Ans:
58. With feedback _____ increases.
(a) system stability
(b) sensitivity
(c) gain
(d) effects of disturbing signals
Ans: a
59. By which of the following the system response can be tested better ?
(a) Ramp input signal
(b) Sinusoidal input signal
(c) Unit impulse input signal
(d) Exponentially decaying signal
Ans: c
60. In a system zero initial condition means that
(a) The system is at rest and no energy is stored in any of its components
(b) The system is working with zero stored energy
(c) The system is working with zero reference signal
Ans: a
61. In a system low friction co-efficient facilitates
(a) reduced velocity lag error
(b) increased velocity lag error
(c) increased speed of response
(d) reduced time constant of the system
Ans: a
62. Hydraulic torque transmission system is analog of
(a) amplidyne set
(b) resistance-capacitance parallel circuit
(c) motor-generator set
(d) any of the above
Ans:
63. Spring constant in force-voltage analogy is analogous to
(a) capacitance
(b) reciprocal of capacitance
(c) current
(d) resistance
Ans: b
64. The frequency and time domain are related through which of the following?
(a) Laplace Transform and Fourier Integral
(b) Laplace Transform
(c) Fourier Integral
(d) Either (b) or (c)
Ans: a
65. An increase in gain, in most systems, leads to
(a) smaller damping ratio
(b) larger damping ratio
(c) constant damping ratio
(d) none of the above
Ans: a
66. Static error co-efficients are used as a measure of the effectiveness of
closed loop
systems for specified ________ input signal.
(a) acceleration
(b) velocity
(c) position
(d) all of the above
Ans: d
67. A conditionally stable system exhibits poor stability at
(a) low frequencies
(b) reduced values of open loop gain
(c) increased values of open loop gain
(d) none of the above
Ans: b
68. The type 0 system has ______ at the origin.
(a) no pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles
(e) none of the above
Ans: a
69. The type 1 system has ______ at the origin.
(a) no pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles
Ans: c
70. The type 2 system has at the origin.
(a) no net pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles
Ans: d
71. The position and velocity errors of a type-2 system are
(a) constant, constant
(b) constant, infinity
(c) zero, constant
(d) zero, zero
Ans: c
72. Velocity error constant of a system is measured when the input to the
system is unit
_______ function.
(a) parabolic
(b) ramp
(c) impulse
(d) step
Ans: b
73. In case of type-1 system steady state acceleration is
(a) unity
(b) infinity
(c) zero
(d) 10
Ans: b
74. If a step function is applied to the input of a system and the output remains
below a
certain level for all the time, the system is
(a) not necessarily stable
(b) stable
(c) unstable
(d) always unstable
(e) any of the above
Ans: a
75. Which of the following is the best method for determining the stability and
transient
response ?
(a) Root locus
(b) Bode plot
(c) Nyquist plot
(d) None of the above
Ans: a
76. Phase margin of a system is used to specify which of the following ?
(a) Frequency response
(b) Absolute stability
(c) Relative stability
(d) Time response
Ans: c
77. Addition of zeros in transfer function causes which of the following ?
(a) Lead-compensation
(b) Lag-compensation
(c) Lead-lag compensation
(d) None of the above
Ans: b
78. technique is not applicable to nonlinear system ?
(a) Nyquist Criterion
(b) Quasi linearization
(c) Functional analysis
(d) Phase-plane representation
Ans: a
79. In order to increase the damping of a badly underdamped system which of
following
compensators may be used ?
(a) Phase-lead
(b) Phase-lag
(c) Both (a) and (b)
(d) Either (a) and (b)
(e) None of the above
Ans: a
80. The phase lag produced by transportation relays
(a) is independent of frequency
(b) is inverseh’proportional to frequency
(c) increases linearly with frequency
(d) decreases linearly with frequency
Ans: c
81. In a stable control system saturation can cause which of the following ?
(a) Low-level oscillations
(b) High-level oscillations
(c) Conditional stability
(d) Overdamping
Ans: a
82. Which of the following can be measured by the use of a tacho-generator ?
(a) Acceleration
(b) Speed
(c) Speed and acceleration
(d) Displacement
(e) None of the above
Ans: b
83 is not a final control element.
(a) Control valve
(b) Potentiometer
(c) Electro-pneumatic converter
(d) Servomotor
Ans: b
84. Which of the following is the definition of proportional band of a
controller ?
(a) The range of air output as measured variable varies from maximum to minimum
(b) The range of measured variables from set value
(c) The range of measured variables through which the air output chan¬ges from
maximum to minimum
(d) Any of the above
(e) None of the above
Ans: c
85. In pneumatic control systems the control valve used as final control
element
converts
(a) pressure signal to electric signal
(b) pressure signal to position change
(c) electric signal to pressure signal
(d) position change to pressure signal
(e) none of the above
Ans: b
86. Pressure error can be measured by which of the following ?
(a) Differential bellows and straingauge
(b) Selsyn
(c) Strain gauge
(d) Strain gauge and potentiometer
Ans: a
87. Which of the following devices is used for conversion of co-ordinates ?
(a) Microsyn
(b) Selsyn
(c) Synchro-resolver
(d) Synchro-transformer
Ans: c
88. The effect of error damping is to
(a) provide larger settling lime
(b) delay the response
(c) reduce steady state error
(d) any of the above
(e) none of the above
Ans: c
89 technique gives quick transient and stability response
(a) Root locus
(b) Bode
(c) Nyquist
(d) Nichols
Ans: a
90. A phase lag lead network introduces in the output
(a) lag at all frequencies
(b) lag at high frequencies and lead at low frequencies
(c) lag at low frequencies and lead at high frequencies
(d) none of the above
Ans: c
91. Which of the following is the non-linearity caused by servomotor ?
(a) Static friction
(b) Backlash
(c) Saturation
(d) None of the above
Ans: c
92 can be extended to systems which are time-varying ?
(a) Bode-Nyquist stability methods
(b) Transfer functions
(c) Root locus design
(d) State model representatives
Ans: d
93. When the initial conditions of a system are specified to be zero it implies
that the
system is
(a) at rest without any energy stored in it
(b) working normally with reference input
(c) working normally with zero reference input
(d) at rest but stores energy
Ans: d
94. Which of the following is an electromechanical device ?
(a) Induction relay
(b) Thermocouple
(c) LVDT
(d) Any of the above
(e) None of the above
Ans: c
95. A differentiator is usually not a part of a control system because it
(a) reduces damping
(b) reduces the gain margin
(c) increases input noise
(d) increases error
Ans: c
96. If the gain of the critical damped system is increased it will behave as
(a) oscillatory
(b) critically damped
(c) overdamped
(d) underdamped
(e) none of the above
Ans: d
97. In a control system integral error compensation _______ steady state error
(a) increases
(b) minimizes
(c) does not have any effect on
(d) any of the above
Ans: b
98. With feed back _____ reduces.
(a) system stability
(6) system gain
(c) system stability and gain
(d) none of the above
Ans: b
99. An amplidyne can give which of the following characteristics ?
(a) Constant current
(b) Constant voltage
(c) Constant current as well as constant voltage
(d) Constant current, constant voltage and constant power
(e) None of the above
Ans: d
100. Which of the following can be measured byLVDT?
(a) Displacement
(b) Velocity
(c) Acceleration
(d) Any of the above
Ans: d
101 directly converts temperature into voltage.
(a) Thermocouple
(b) Potentiometer
(c) Gear train
(d) LVDT
(e) None of the above
Ans: a
102. The transfer function technique is considered as inadequate under which of
the
following conditions ? (a) Systems having complexities and non-linearities
(b) Systems having stability problems
(c) Systems having multiple input dis¬turbances
(d) All of the above
Ans: d
103. Which of the following is the output of a thermocouple ?
(a) Alternating current
(b) Direct current
(c) A.C. voltage
(d) D.C. voltage
(e) None of the above
Ans: d
104. A.C. servomotor is basically a
(a) universal motor
(b) single phase induction motor
(c) two phase induction motor
(d) three phase induction motor
Ans: c
105. The first order control system, which is well designed, has a
(a) small bandwidth
(b) negative time constant
(c) large negative transfer function pole
(d) none of the above
Ans: c
106. Which of the following is exhibited by Root locus diagrams ?
(a) The poles of the transfer function for a set of parameter values
(b) The bandwidth of the system
(c) The response of a system to a step input
(d) The frequency response of a system
(e) None of the above
Ans: a

107. Which of the
following can be used as a rotating amplifier in a control system?

1.Amplidyne
2.Separately excited dc generator
3.Synchro
4.Self excited dc generator

Select the answer from the
following codes:

A. 3 and 4
B. 1 and 2
C. 1, 2 and 3
D. all

Answer: B
108. A lead compensator
A. speeds up the transient
response
B. increases the stability margin
C. increases the stability margin and speeds up the transient-response.
D. none of the above.

Answer: C
109. The effect of adding
poles and zeros can be determined quickly by

A. Nichols chart
B. Nyquist plot
C. Bode plot
D. Root locus

Answer: C
110. In force current
analogue, mechanical mobility is analogous to

A. impedance Z
B. admittance Y
C. reactance X
D. conductance G

Answer: A
111. If any term in the
first column of a Routh array becomes zero, then

A. Routh criterion cannot
be used to determine stability
B. Routh criterion can be used by substituting a small positive number for zero
and completing the array
C. Routh criterion can be used by substituting a big positive number for zero
and completing the array
D. Routh criterion can be used by substituting a small negative number for zero
and completing the array

Answer: B
112. Which of the
following features is not associated with Nichols chart?

A. (0 dB, -180°) point on
Nichols chart represent critical Point (-1, 0)
B. It is symmetric about -180°
C. M loci are centred about (0 dB, -180°) point
D. The frequency at intersection of G(j?) locus and M = +3 dB locus gives
bandwidth of closed loop system

Answer: D
113. A system is highly
oscillatory if

A. gain margin is high
B. gain margin is close to 1
C. gain margin is close to 1 or phase margin is zero
D. gain margin is high and phase margin is 180°

Answer: C
114. Which of the
following is correct?

A. Speed torque
characteristics of permanent magnet dc servomotor is more flat than that of
wound field dc servomotor
B. Speed torque characteristics of wound field dc servo- motor is more flat
than that of permanent magnet dc servo motor
C. Speed torque characteristics of wound field and permanent magnet dc
servomotor are equally flat
D. None of the above

Answer: A
115. A conditionally
stable system is stable for the value of gain between two critical values. It
is unstable if

A. the gain is increased
beyond upper critical value
B. the gain is decreased below lower critical value
C. both (a) and (b)
D. none of the above

Answer: C
116. Transport lag usually
exists in

A. thermal systems
B. hydraulic systems and thermal systems
C. pneumatic systems
D. thermal, hydraulic and pneumatic systems

Answer: D
117. Which of the
following can act as error detecting devices

1.a pair of potentiometers
2.a pair of synchros
3.a differential transformer
4.a metadyne
5.a control transformer

Select the answer using
the following codes:

A. 1, 2, 5
B. 2, 3, 4, 5
C. 1, 3, 4, 5
D. 1, 2, 3, 4

Answer: A
118. For type 1 system the
velocity lag error is

A. inversely proportional
to bandwidth of system
B. directly proportional to gain constant
C. inversely proportional to gain constant
D. independent of gain constant

Answer: C
119. Nyquist stability
criterion uses open loop frequency response characteristics.

A. True
B. False

Answer: A
120. Integral control
action

A. removes offset
B. may lead to oscillatory response
C. both (a) and (b)
D. neither (a) nor (b)

Answer: C
121. The sensor generally
used in incremental optical encoder is

A. LED
B. LCD
C. photodiode
D. either (a) or (b)

Answer: C
122. Robotic manipulator
arms mostly use

A. hydraulic actuator
B. pneumatic actuator
C. electric motor actuator
D. none of the above

Answer: C
123. Lag compensation
permits a high gain at low frequencies.

A. True
B. False

Answer: A
124. If the poles lie in
second quadrant, damping ratio is

A. 1
B. less than 1
C. zero
D. more than 1

Answer: B
125. Which of the
following is used to obtain output position in a position control system?

A. Strain gauge
B. Load cell
C. Synchro
D. Thermistor

Answer: B
126. DC tachogenerator can
be used in

A. speed control system
B. position control system
C. both (a) and (b)
D. neither (a) nor (b)

Answer: C
127. For a stable system
having two or more gain crossover frequencies the phase margin is measured at
the highest crossover frequency.

A. True
B. False

Answer: A
128. In a two phasor
servomotor, the direction of rotation of the rotating field depends on

A. magnitudes of voltages
applied to the two stator windings
B. phase relation of voltages applied to the two stator windings
C. both magnitude and phase relationship of voltages applied to the two stator
windings
D. none of the above

Answer: B
129. Gain margin and phase
margin can be determined from Bode plots as well as Nyquist plot.

A. True
B. False

Answer: A
130. The permanent magnet
field system of brushless dc servo- motor is generally on

A. stator
B. rotor
C. partly on stator and partly on rotor
D. either (a) or (b)

Answer: B
131. For any transfer
function, the constant phase angle loci are

A. a family of circles
B. a family of straight lines
C. either (a) or (b)
D. neither (a) nor (b)

Answer: A
132. In force current
analogy, displacement x is analogous to

A. charge
B. magnetic flux linkage
C. electrostatic energy
D. voltage

Answer: B
133. In Bode plots the
frequency at which two asymptotes meet is called corner frequency.

A. True
B. False

Answer: A
134.
In Bode plots, frequency is plotted on log scale.

A. True
B. False

Answer: A
135. Nichol’s chart is
symmetric about – 180° axis.

A. True
B. False

Answer: A
136. If poles lie in first
quadrant, damping ratio is

A. 1
B. more than 1
C. less than 1
D. zero

Answer: C
137. Which control action
can never be used alone?

A. Proportional
B. Derivative
C. Integral
D. Both (b) and (c)

Answer: B
138. In a simple on-off
controller with differential gap, the magnitude of differential gap determines

A. the level of accuracy
B. the life of controller
C. both (a) and (b)
D. neither (a) nor (b)

Answer: C
139. Which dc servomotor
requires strongest permanent magnet?

A. Slotted armature
B. Surface wound armature
C. Surface wound with stationary rotor
D. Either (a) or (b)

Answer: C
140. Nichols chart
consists of

A. constant magnitude loci
B. constant phase angle loci
C. magnitude and phase angle loci in log-magnitude versus phase diagram
D. none of the above

Answer: C
141. Consider the
following statements about root locus

1.The intersection of root
locus branches with the imaginary axis can be determined by the use of Routh
criterion
2.Segments of real axis having an odd number of real axis open loop poles plus
zeros to their right are not parts of root locus
3.The number of root locus branches terminating on infinity is always zero

Which of the above
statements are correct?

A. 1, 2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 1 only
D. 2 and 3 only

Answer: B
142. The poles with greater
displacement from the real axis correspond to

A. higher frequencies of
oscillations
B. stable response
C. lower frequencies of oscillations
D. unbounded output

Answer: A
143. Which of the
following is open loop system?

A. Wind screen wiper
B. Aqualing
C. Respiratory system of animal
D. System for controlling antirocket missiles

Answer: A
144. Consider the
following statements

1.The effect of feedback
is to reduce system error
2.Feedback increases the system gain at one frequency but reduces the system
gain as another frequency
3.Feedback can cause an originally stable system to become unstable

Which of the above
statements are correct?

A. 1, 2, 3
B. 1, 2
C. 2, 3
D. 1, 3

Answer: D
145. M circles are
symmetrical with respect to

A. real and imaginary axis
B. M = 1 straight line and real axis
C. M = 1 straight line and imaginary axis
D. M = 1 straight line

Answer: B
146. A lag compensator
A. speeds up the transient
response of the system
B. improves steady state behaviour of the system
C. improves steady state behaviour and speeds up the transient response of the
system
D. improves steady state behaviour and preserves the transient response of the
system

Answer: D
147. In root locus
analysis the breakaway and break in points

A. lie on the real axis
B. either lie on the real axis or occur in complex conjugate pairs
C. always occur in complex conjugate pairs
D. none of the above

Answer: B
148. In control systems
the output of sensor usually, is

A. analog electrical
signal
B. digital electrical signal
C. mechanical signal
D. analog or digital electrical signal

Answer: D
149. Magnetic amplifier is
used for

A. voltage amplification
B. power amplification
C. current amplification
D. frequency amplification

Answer: B
150. Temperature is
analogous to

A. voltage
B. flux
C. charge
D. none of the above

Answer: A
151. The relative
stability of a system is given by

A. gain margin alone
B. phase margin alone
C. both phase and gain margins
D. either (a) or (b)

Answer: C
152. Bandwidth is
proportional to speed of response.

A. True
B. False

Answer: A
153. The complicated
shapes in the polar plots are only due to time constants in the numerator of
transfer functions.

A. True
B. False

Answer: A
154. The distance of poles
from origin depends on

A. undamped natural
frequency
B. damping ratio
C. both (a) and (b)
D. neither (a) nor (b)

Answer: A
155. In the field
controlled motor the entire damping comes from

A. armature resistance
B. back emf
C. motor friction and load
D. field resistance

Answer: C
156. The addition of a
pole to the open loop transfer function pulls the root locus

A. to the right
B. to the left and making the system more stable
C. towards right or left depending on the position of new pole
D. none of the above

Answer: A

ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-COMMUNICATION SYSTEMS
ELECTRONICS AND COMMUNICATION ENGINEERING IMPORTANT MCQ-SIGNALS AND SYSTEMS

2 Comments

  1. Suman Biswas March 10, 2017

Leave a Reply