ELECTRICAL ENGINEERING IMPORTANT MCQ-ANALOG ELECTRONICS

1. The early effect in a bipolar junction transistor is caused by
A. fast turn-on
B.fast turn-off
C. large collector-base reverse bias
D. large emitter-base forward bias

Answer:C

2. MOSFET can be used as a
A. current controlled capacitor
B. voltage controlled capacitor
C. current controlled inductor
D. voltage controlled inductors

Answer:B

3. Thermal runaway is not possible in FET because as the temperature of FET
increases
A. the mobility decreases
B. the transconductance increases
C. the drain current increases
D. none of the above

Answer:A

4. A source follower using an FET usually has a voltage gain which is
A. greater than +100
B. slightly less than unity but positive
C. exactly unity but negative
D. about -10

Answer:A

5. A differential amplifier has a differential gain of 20,000 . CMRR=80 dB.
The common mode
gain is given by
A. 2
B. 1
C. 1/2
D. 0

Answer:A

6. The approximate input impedance of the OPAMP circuit which has
Ri=10k,Rf=100k,RL=10k
A. ∞
B.120k
C.110k
D.10k

Answer:D

7. An OPAMP has a slew rate of 5 V/µ S .The largest sine wave O/P voltage
possible at a
frequency of 1MHZ is
A. 10
volts
B. 5 volts C. 5/
volts
D.5/2
volts

Answer:D

8. A change in the value of the emitter resistance Re in a differential
amplifier
A. affects the difference mode gain Ad
B. affects the common mode gain Ac
C.affects both Ad and Ac
D. does not effect either Ad and Ac

Answer:B

9. A differential amplifier is invariably used in the i/p stage of all
OP-AMPs.This is dome
basically to provide the OP-AMPs with a very high
A.CMRR
B.bandwidth
C. slew rate
D.open-loop gain

Answer:A

10. The effective channel length of a MOSFET in a saturation decreases with
increase in
A. gate voltage
B.drain voltage
C.source voltage
D.body voltage

Answer:B

11. Which of the following is not associated with a p-n junction
A. junction capacitance
B.charge storage capacitance
C.depletion capacitance
D.channel length modulation

Answer:D

12. In a p-n junction diode under reverse bias , the magnitude of electric
field is maximum at
A. the edge of the depletion region on the p-side
B. the edge of the depletion region on the n-side
C. the p-n junction
D. the center of the depletion region on the n-side

Answer:C

13. An n- channel JFET has IDSS=2mA,and Vp=-4v.Its transconductance gm=in
mA/V)for an
applied gate to source voltage VGS=-2v is
A.0.25
B.0.5
C.0.75
D.1

Answer:B

14. In a common emitter, unbypassed resister provides
A.voltage shunt feedback
B.current series feedback
C.negative voltage feedback
D.positive current feedback

Answer:C

15. A constant current signal across a parallel RLC circuits gives an o/p of
1.4v at the signal
frequency of 3.89KHZ and 4.1KHZ .At the frequency of 4KHZ,the o/p voltage will
be
A.1 v
B. 2v
C.1.4v
D.2.8v

Answer:B

16. Class AB operation is often used in power large signal) amplifiers in
order to
A. get maximum efficiency
B.remove even harmonics
C. overcome a crossover distortion
D.reducing collector dissipation

Answer:C

17. The bandwidth of an RF tuned amplifier is dependent on
A. Q –factor of the tuned o/p circuit
B. Q –factor of the tuned i/p circuit
C. Quiescent operating point
D. Q-factor of the o/p and i/p circuits as well as quiescent operating point

Answer:A

18. If  =0.98 ,Ico=6µA and Iβ=100µA
for a transistor,then the value of Ic will be
A.2.3mA
B.3.2mA
C.4.6 mA
D.5.2Ma

Answer:D

19.The MOSFET switch in its on-state may be considered equivalent to
A.resistor
B.inductor
C.capacitor
D.battery

Answer:C

20. Most of the linear ICs are based on the two-transistor differential
amplifier because of its
A. input voltage dependent linear transfer characteristic
B. high voltage gain
C. high input resistance
D. high CMRR

Answer:D

21. Negative feedback in an amplifier
A. Reduces gain
B. Increase frequency &phase distortion
C. Reduces bandwidth
D. Increases noise

Answer:A

22. A dc power supply has no-load voltage of 30v,and a full-load voltage of
25v at full-load
current of 1A.Its output resistance & load regulation ,respectively are
A. 5 Ω & 20 %
B. 25 Ω & 20 %
C. 5 Ω & 16.7 %
D. 25 Ω & 16.7 %

Answer:B

23. The current gain of a bipolar transistor drops at high frequencies
because of
A. Transistor capacitances
B. High current effects in the base
C. Parasitic inductive elements
D. The early effect

Answer:A

24. The ideal OP-AMP has the following characteristics.
A. Ri=∞ ,A=∞ ,R0=0
B. Ri=0 ,A=∞ ,R0=0
C. Ri=∞ ,A=∞ ,R0=∞
D. Ri=0 ,A=∞ ,R0=∞

Answer:A

25. An npn BJT has gm=38mA/v, cµ =10¯14 F, cπ =10¯13F and DC current gain
β0=90.For this
transistor fT & fβ are
A. fT =1.64 x 108 Hz & fβ = 1.47 x 1010 Hz.
B. fT =1.47 x 1010 Hz & fβ = 1.64 x 108 Hz
C. fT =1.33 x 1012 Hz & fβ = 1.47 x 1010 Hz
D. fT =1.47 x 1010 Hz & fβ = 1.33 x 1012 Hz

Answer:B

26. A 741-type OP-AMP has a gain-bandwidth product of 1MHz.A non-inverting
amplifier
using this opamp & having a voltage gain of 20db will exhibit -3db
bandwidth of
A. 50 KHz
B. 100KHz
C. 1000/17 KHz
D. 1000/7.07 KHz

Answer:B

27.An amplifier using an opamp with slew rate SR=1v/µsec has a gain of
40db.if this amplifier
has to faithfully amplify sinusoidal signals from dc to 20 KHz without
introducing any slew-rate
induced distortion, then the input signal level must not exceed
A. 795mV
B. 395mV
C. 795 mV
D. 39.5mV

Answer:C

28. In the differential voltage gain & the common mode voltage gain of a
differential amplifier
are 48db &2db respectively, then its common mode rejection ratio is
A.23dB
B.25dB
C. 46dB
D. 50dB

Answer:C

29. Generally, the gain of a transistor amplifier falls at high frequencies
due to the
A. Internal Capacitance of the device
B. Coupling capacitor at the input
C. Skin effect
D. Coupling capacitor at the output

Answer:A

30. An amplifier without feedback has a voltage gain of 50,input resistance
os 1 KΩ & Output
resistance of 2.5KΩ.The input resistance of the current-shunt negative feedback
amplifier using
the above amplifier with a feedbacik factor of 0.2 is
A. 1/11KΩ
B. 1/5KΩ
C. 5KΩ
D. 11KΩ

Answer:A

31. The action of JFET in its equivalent circuit can best be represented as
a
A. Current controlled Current source
B. Current controlled voltage source
C. Voltage controlled voltage source
D. voltage controlled current source

Answer:D

32. Three identical amplifiers with each one having a voltage gain of
50,input resistance of 1KΩ
& output resistance of 250 ,are cascaded.The open circuit voltage gain of
combined amplifier
is
A. 49dB
B. 51dB
C. 98dB
D. 102dB

Answer:C

33. An ideal OP-AMP is an ideal
A. Current controlled Current source
B. Current controlled voltage source
C. Voltage controlled voltage source
D. voltage controlled current source

Answer:B

34. In a full-wave rectifier using two ideal diodes,Vdc & Vm are the dc
& peak values of the
voltage respectively across a resistive load. If PIV is the peak inverse
voltage of the diode, then
the appropriate relationships for this rectifier is.
A. Vdc = Vm/π, PIV=2Vm
B. Vdc = 2Vm/π, PIV=2vm
C. Vdc = 2Vm/π, PIV=Vm
D. Vdc = Vm/π, PIV=Vm

Answer:B

35. The cascade amplifier is a multistage configuration of
A. CC-CB .
B. CE-CB
C. CB-CC
D. CE-CC

Answer:B

36. The current gain of a BJT is
A. gm r0
B. gm / r0
C. gm rπ
D. gm /rπ

Answer:C

37. The most commonly used amplifier in sample & hold circuits is
A. A unity gain non-inverting amplifier
B. A unity gain inverting amplifier
C. An inverting amplifier with a gain of 10
D. An inverting amplifiers with a gain of 100

Answer:B

38. To prevent a DC return between source and load, it is necessary to use

A. resistor between source and load
B. inductor between source and load
C. capacitor between source and load
D. either A. or B.

Answer:C

39. Introducing a resistor in the emitter of a common amplifier stabilizes
the dc operating point
against variations in
A. Only the temperature
B. only the β of the transistor
C. Both Temperature & β
D. None of the above

Answer:C

40. Voltage Series feedback also called series-shunt feedback) results in
A. Increase in both input & output impedances
B. Decreases in both input & output impedances
C. Increase in input impedance & decreases in output impedance
D. Decrease in input impedance & increase in output impedance

Answer:C

41. The encapsulation of transistor is necessary for

A. preventing radio interference
B. preventing photo-emission effects
C. avoiding loss of free electrons
D. mechanical ruggedness

Answer: D

42. In a transistor leakage current mainly depends on

A. doping of base
B. size of emitter
C. rating of transistor
D. temperature

Answer: D

43. In a CB amplifier the maximum efficiency could be

A. 99%
B. 85%
C. 50%
D. 25%

Answer: D

44. When a transistor is connected in common emitter mode, it with have

A. negligible input resistance and high output resistance
B. high input resistance and low output resistance
C. medium input resistance and high output resistance
D. low input resistance as well as output resistance

Answer: C

45. In all base driver amplifiers

A. ac collector voltage is 180° out of phase with ac base voltage
B. ac emitter voltage is 180° out of phase with ac base voltage
C. ac collector voltage is in phase with ac base voltage
D. none of the above

Answer: A

46. The horizontal intercept of dc load line is the same as ideal

A. cut off point
B. saturation point
C. operating point
D. quasi saturation point

Answer: A

47. In deriving ac equivalent circuit for an amplifier circuit we short
circuit

A. all resistors
B. all transistors
C. all inductors
D. all capacitors

Answer: D

48. Which of the following statements is false?

A. Push pull signals are equal and opposite in phase
B. Class AB operation cannot be used for a push pull audio power output phase
C. A push pull output transformer has a centre-tapped primary
D. All of the above

Answer: B

49. Which of the following amplifier circuit using junction transistor has
the best gain?

A. Common base
B. Common emitter
C. Common collector
D. All have the same gain

Answer: B

50. In an op-amp differentiator

A. the amplitude of output is proportional to rate of change of input
B. the amplitude of output is proportional to input
C. output occurs when input is finite and constant
D. polarity of input and output is the same

Answer: A
TO DOWNLOAD PDF CLICK HERE 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *