COMPUTER AWARENESS-MCQ 3

1. A small picture that represents either a program or a shortcut on a computer
screen is–
(A) a pointer (B) a logo (C) a graphics (D) an icon (E) a shortcut
(Ans : D)

2. The speed of a PC is measured in–
(A) Megabytes (B) Nanoseconds (C) Megahertz (D) Milliseconds (E) Kilo seconds
(Ans : C)

3. ………. is the maximum number of horizontal and vertical pixels that are
displayed on the screen.
(A) Pixel (B) Response Rate (C) Resolution (D) Screen size (E) Reflection
(Ans : C)

4. Which component of a computer system perform arithmetic calculations?
(A) CU (B) ALU (C) US (D) CD-ROM (E) Memory
(Ans : B)

5. What is another name for a computer’s main volatile memory ?
(A) RAM (B) PROM (C) ROM (D) HDD (E) CD-ROM
(Ans : A) 
6. Oracle is a–
(A) RDBMS (B) Hardware (C) System software (D) High level language (E) Operating
system
(Ans : A)

7. Which is a software?
(A) Mouse (B) Pointer (C) MS Word (D) Keyboard (E) Plotter
(Ans : C)

8. Which of the following are input devices?
(i) Keyboard (ii) Pointer (iii) Speaker (iv) Scanner (v) Plotter (vi) Webcam
(A) i, ii, v (B) i, iv, v (C) i, v, vi (D) i, iii, vi (E) i, ii, iv
(Ans : E)

9. Windows Explorer is the name of–
(A) a network (B) a web browser (C) a file manager (D) an internet browser (E) a
drive
(Ans : B)

10. Which of these is not a peripheral, in computer terms?
(A) Keyboard (B) Mouse (C) Monitor (D) Printer (E) Motherboard
(Ans : E)

11. Every web page has a unique address called a(n)–
(A) RUL (B) ARL (C) LUR (D) URL (E) Hyperlink
(Ans : D)

12. Power Point is–
(A) an application program for document preparations (B) an application program
for graphics
(C) an application program for spreadsheet (D) an application program for
presentation
(E) a program for powerful applications
(Ans : D)

13. The operating system is the most common type of ………. software.
(A) application (B) presentation software (C) system (D) word-processing
software (E) communication
(Ans : C)

14. Which of the following is not a type of computer network?
(A) PAN (B) LAN (C) WAN (D) MAN (E) RAN
(Ans : E)

15. Connections to other documents or to other locations within a Web site are–
(A) hyperlinks (B) bots (C) hyperconnects (D) plug-ins (E) filters
(Ans : A)

16. The largest unit of digital information is–
(A) Kilobyte (B) Byte (C) Terabyte (D) Megabyte (E) Gigabyte
(Ans : C)

17. Programs such as Mozilla Firefox that serve as navigable windows into web
are called–
(A) Networks (B) Hyperlinks (C) Web Browsers (D) Internet (E) URLs
(Ans : C)

18. Which of the following is contained at the end of the computer file name and
helps to determine the type of file ?
(A) File sub-name (B) File property (C) File extension (D) File name (E) File
nomenclature
(Ans : C)

19. Which of the’ following is a text-based operating system?
(A) MS-DOS (B) Windows 95 (C) Windows 2000 (D) Windows XP (E) Windows CE
(Ans : A)

20. The ‘http’ you type at the beginning of any site’s address stands for–

(A) Hidden Text Transfer Protocol (B) Hyperspace Techniques and Technology
Progress
(C) Hyperspace Terms and Technology Protocol (D) Hyper Text Transfer Protocol

(E) HTML Transfer Technology Process
(Ans : D)

21. GUI in computing stands for–
(A) General User Interaction (B) Graphical User Interface (C) Graphical Utility
Interface
(D) Good User Interface (E) Graphical User Interlude
(Ans : B)

22. VoIP stands for–
(A) Vote over IP (B) Voice over IP (C) Vendor over IP (D) Voice on IP (E)
Version over IP
(Ans : B)

23. ………. is an area of a computer that temporarily holds data waiting to be
processed, stored or output.
(A) Storage (B) Motherboard (C) CPU (D) Memory (E) ALU
(Ans : D)

24. What is the name of a computer pointing input device?
(A) Monitor (B) Sound card (C) Mouse (D) Modem (E) Keyboard
(Ans : C)

25. The process of writing computer instructions in a programming language is
known as–
(A) Instructioning (B) Coding (C) File (D) Algorithming (E) Processing
(Ans : B)

26. ADSL is a data communication technology that enables faster data
transmissions over telephone lines. ADSL stands for–
(A) Accelerated Digital Subscriber Line (B) Accelerated Digitized Subscriber
Line (C) Analogous Digital Service Line
(D) Asymmetric Digital Subscriber Line (E) Asynchronous Data Subscriber Line
(Ans : D)

27. Which of the following is not one of the basic components of a desktop
personal computer system?
(A) Input Device (B) Storage Devices (C) System Unit (D) Internet (E) Display
Device
(Ans : D)

28. Which of the following is not an output device in a computer system?
(A) Printer (B) Keyboard (C) Monitor (D) Speaker (E) Plotter
(Ans : B)

29. What do we use to change the appearance and positioning of text document in
MS Word ?
(A) Scaling (B) Editing (C) Re-appearance (D) Indenting (E) Formatting
(Ans : E)

30. What is the full form of BASIC?
(A) Balanced Assembly System Integrated Code (B) Basic All System Internal Code
(C) Beginners Assembly Syntax Instruction Code
(D) Beginners All purpose Symbolic Instruction Code (E) Basic All purpose Syntax
Integrated Code 
(Ans : D) 
TO DOWNLOAD PDF CLICK HERE 

UPPCL AE PREVIOUS YEARS EXAM PAPERS
GENERAL ENGLISH- Important synonyms

Leave a Reply