Friday, 23 June 2017

SIGNAL AND SYSTEM 50 MOST IMPORTANT EXPECTED MCQ WITH SOLUTION FOR VIZAG MT AND BEL PE EXAM 2017

" ( 1 ) Unilateral Laplace Transform is applicable for the determination of linear constant coefficient differential equations with ________
" 1) Zero initial condition
" 2) Non-zero initial condition
" 3) Zero final condition
" 4) Non-zero final condition
" 5) None of these
Answer : 2) Non-zero initial condition
Solution : Unilateral Laplace Transform is applicable for the determination of linear constant coefficient differential equations with Non-zero initial condition
" ( 2 ) Two rectangular waveforms of duration t1 and t2 seconds are convolved. What is the shape of the resulting waveform?
" 1) Triangular
" 2) Trapezoidal
" 3) Rectangular
" 4) Semi-circular
" 5) circular
Answer : 2) Trapezoidal
Solution : If two rectangular waveforms of duration t1 and t2 seconds are convolved. then the shape of the resulting waveform is Trapezoidal.
" ( 3 ) What is the nature of Fourier representation of a discrete & aperiodic signal?
" 1) Continuous & periodic
" 2) Discrete and aperiodic
" 3) Continuous & aperiodic
" 4) Discrete & periodic
" 5) None of these
Answer : 1) Continuous & periodic
Solution : Fourier representation of a discrete & aperiodic signal is Continuous & periodic.
" ( 4 ) Which property of periodic signal in DTFS gets completely clarified / identified by the equation x (n - n0 )?
" 1) Conjugation
" 2) Time Reversal
" 3) Frequency Shifting
" 4) Time Shifting
" 5) None of these
Answer : 4) Time Shifting
Solution : Time Shifting property of periodic signal in DTFS gets completely clarified by the equation x (n - n0 ).
" ( 5) Duality Theorem / Property of Fourier Transform states that _________
" 1) Shape of signal in time domain & shape of spectrum can be interchangeable
" 2) Shape of signal in frequency domain & shape of spectrum can be interchangeable
" 3) Shape of signal in time domain & shape of spectrum can never be interchangeable
" 4) Shape of signal in time domain & shape of spectrum can never be interchangeable
" 5) None of these
Answer : 1) Shape of signal in time domain & shape of spectrum can be interchangeable
Solution : Duality Theorem / Property of Fourier Transform states that Shape of signal in time domain & shape of spectrum can be interchangeable.
" ( 6 ) Which property of fourier transform gives rise to an additional phase shift of -2? ftd for the generated time delay in the communication system without affecting an amplitude spectrum ?
" 1) Time Scaling
" 2) Linearity
" 3) Time Shifting
" 4) Duality
" 5) None of these
Answer : 3) Time Shifting
Solution : Time Shifting property of fourier transform gives rise to an additional phase shift of -2? ftd for the generated time delay in the communication system without affecting an amplitude spectrum
" ( 7 ) Which among the following operations is/are not involved /associated with the computation process of linear convolution?
" 1) Folding Operation
" 2) Shifting Operation
" 3) Multiplication Operation
" 4) Integration Operation
" 5) None of these
Answer : 4) Integration Operation
Solution : Integration Operation is not associated with the computation process of linear convolution.
" ( 8 ) Which type of system response to its input represents the zero value of its initial condition?
" 1) Zero state response
" 2) Zero input response
" 3) Total response
" 4) Natural response
" 5) None of these
Answer : 1) Zero state response
Solution : The zero state response (ZSR), also known as the forced response is the behavior or response of a circuit with initial state of zero. The ZSR results only from the external inputs or driving functions of the circuit and not from the initial state. The ZSR is also called the forced or driven response of the circuit.
" ( 9 ) Which among the following belongs to the category of non-recursive systems?
" 1) Non-causal IIR Systems
" 2) Causal IIR Systems
" 3) Non-causal FIR Systems
" 4) Causal FIR Systems
" 5) None of these
Answer : 4) Causal FIR Systems
Solution : Causal FIR Systems is non-recursive systems.
" ( 10 ) Damped sinusoids are _____
" 1) sinusoid signals multiplied by growing exponentials
" 2) sinusoid signals divided by growing exponentials
" 3) sinusoid signals multiplied by decaying exponentials
" 4) sinusoid signals divided by decaying exponentials
" 5) None of these
Answer : 3) sinusoid signals multiplied by decaying exponentials
Solution : Damped sinusoids are sinusoid signals multiplied by decaying exponentials
" ( 11 ) Under which conditions does an initially relaxed system become unstable ?
" 1) only if bounded input generates unbounded output
" 2) only if bounded input generates bounded output
" 3) only if unbounded input generates unbounded output
" 4) only if unbounded input generates bounded output
" 5) None of these
Answer : 1) only if bounded input generates unbounded output
Solution : only if bounded input generates unbounded output
" ( 12) All causal systems must have the component of
" 1) memory
" 2) time invariance
" 3) stability
" 4) linearity
" 5) None of these
Answer : 1) memory
Solution : All causal systems must have the component of memory
" ( 13 ) A system is said to be defined as non causal, when
" 1) the output at the present depends on the input at an earlier time
" 2) the output at the present does not depend on the factor of time at all
" 3) the output at the present depends on the input at the current time
" 4) the output at the present depends on the input at a time instant in the future
" 5) None of these
Answer : 4) the output at the present depends on the input at a time instant in the future
Solution : A non causal system's output is said to depend on the input at a time in the future.
" ( 314) A time invariant system is a system whose output
" 1) vanishes with a delay in input
" 2) remains same with a delay in input
" 3) decreases with a delay in input
" 4) increases with a delay in input
Answer : 2) remains same with a delay in input
Solution : A time invariant system's output should be directly related to the time of the output. There should be no scaling, i.e. y(t) = f(x(t)).
" ( 15) A system which is linear is said to obey the rules of
" 1) homogeneity
" 2) scaling
" 3) additivity
" 4) both scaling and additivity
" 5) None of these
Answer : 4) both scaling and additivity
Solution : A system is said to be additive and scalable in order to be classified as a linear system.
" ( 16 ) Double integration of a unit step function would lead to
" 1) an impulse
" 2) a parabola
" 3) a ramp
" 4) a doublet
" 5) None of these
Answer : 2) a parabola
Solution : Double integration of a unit step function would lead to a parabola.
" ( 17 ) A signal g(t) = A then g(t) is a
" 1) energy signal
" 2) power signal
" 3) neither energy nor power signal
" 4) insufficient data
" 5) both 1 & 2
Answer : 2) power signal
Solution : A signal g(t) = A then g(t) is a power signal.
" ( 18 ) The Fourier series of an odd periodic function contains
" 1) odd harmonics only
" 2) even harmonics only
" 3) cosine harmonics only
" 4) sine harmonics only
" 5) None of these
Answer : 4) sine harmonics only
Solution : The Fourier series of an odd periodic function contains sine harmonics only
" ( 19 ) As per time displacement theorem in Laplace transformation, displacement in the time domain by T becomes
" 1) division by s in the s domain
" 2) division by e-sT in the s domain
" 3) multiplication by s in the s domain
" 4) multiplication by e-sT in the s domain
" 5) None of these
Answer : 4) multiplication by e-sT in the s domain
Solution : £f(t - T) = e-st F(s).
" ( 20 ) The signal defined by the equations f(t) = 0 for t < 0, f(t) = E for 0 ? t ? a and f(t) = 0 for t > a is
" 1) a step function
" 2) a pulse function
" 3) a shifted step function originating at t = a
" 4) unit step function
" 5) None of these
Answer : 2) a pulse function
Solution : The signal defined by the equations f(t) = 0 for t < 0, f(t) = E for 0 ? t ? a and f(t) = 0 for t > a is a pulse function
" ( 21 ) Which one of the following is correct? Energy of a power signal is
" 1) finite
" 2) zero
" 3) infinite
" 4) between 1 and 2
" 5) None of these
Answer : 3) infinite
Solution : Energy of a power signal is infinite
" ( 22 ) Auto correlation function
" 1) is an even function of t
" 2) is an odd function of t
" 3) may be an even or odd function of t
" 4) is both an odd and even function of t
" 5) None of these
Answer : 1) is an even function of t
Solution : Auto correlation function is an even function of t
" ( 23 ) In RLC circuits the state variables generally selected are
" 1) voltages across capacitors
" 2) currents through resistances and voltages across capacitors
" 3) currents through resistances and capacitances
" 4) currents through inductances and voltages across capacitances
" 5) None of these
Answer : 4) currents through inductances and voltages across capacitances
Solution : In RLC circuits the state variables generally selected are currents through inductances and voltages across capacitances.
" ( 24 ) The theoretical power of white noise is
" 1) infninite
" 2) depend upon frequency of signal
" 3) finite
" 4) zero
" 5) None of these
Answer : 2) depend upon frequency of signal
Solution : The theoretical power of white noise is depend upon frequency of signal
" ( 25 ) If f(t) is an even function, the coefficients Fn in the exponential form of Fourier series
" 1) are real
" 2) are imaginary
" 3) are complex
" 4) may be real or imaginary
" 5) None of these
Answer : 1) are real
Solution : If f(t) is an even function, the coefficients Fn in the exponential form of Fourier series are real
" ( 26 ) For a ______ channel, we need to use the Shannon capacity to find the maximum bit rate.
" 1) noisy
" 2) noiseless
" 3) bandpass
" 4) low-pass
" 5) low rate
Answer : 1) noisy
Solution : For a noisy channel, we need to use the Shannon capacity to find the maximum bit rate.
" ( 27 ) For a ______ channel, the Nyquist bit rate formula defines the theoretical maximum bit rate.
" 1) noisy
" 2) noiseless
" 3) bandpass
" 4) low-pass
" 5) low rate
Answer : 2) noiseless
Solution : For a noiseless channel, the Nyquist bit rate formula defines the theoretical maximum bit rate.
" ( 28 ) Baseband transmission of a digital signal is possible only if we have a ____ channel.
" 1) low-pass
" 2) bandpass
" 3) low rate
" 4) high rate
" 5) None of these
Answer : 1) low-pass
Solution : Baseband transmission of a digital signal is possible only if we have a low-pass channel.
" ( 29 ) The _____ of a composite signal is the difference between the highest and the lowest frequencies contained in that signal
" 1) frequency
" 2) period
" 3) bandwidth
" 4) amplitude
" 5) None of these
Answer : 3) bandwidth
Solution : The bandwidth of a composite signal is the difference between the highest and the lowest frequencies contained in that signal
" ( 30 ) A sine wave in the ______ domain can be represented by one single spike in the _____ domain.
" 1) time; frequency
" 2) frequency; time
" 3) time; phase
" 4) phase; time
" 5) None of these
Answer : 1) time; frequency
Solution : A sine wave in the time domain can be represented by one single spike in the frequency domain.
" ( 31 ) ________is the rate of change with respect to time.
" 1) Amplitude
" 2) Time
" 3) Frequency
" 4) Voltage
" 5) None of these
Answer : 3) Frequency
Solution : Frequency is the rate of change with respect to time.
" ( 32 ) What does the spectral density function of any signal specify?
" 1) Distribution of energy or power
" 2) Consumption of energy or power
" 3) Conservation of energy or power
" 4) Generation of energy or power
" 5) None of these
Answer : 1) Distribution of energy or power
Solution : the spectral density function of any signal specify distribution of energy or power
" ( 33 ) The ESD of a real valued energy signal is always ________
" 1) An even (symmetric) function of frequency
" 2) An odd (non-symmetric) function of frequency
" 3) A function that is odd and half-wave symmetric
" 4) None of the above
Answer : 1) An even (symmetric) function of frequency
Solution : The ESD of a real valued energy signal is always n even (symmetric) function of frequency
" ( 34 ) Where does the maximum value of auto-correlation function of a power signal occur?
" 1) At origin
" 2) At extremities
" 3) At unity
" 4) At infinity
" 5) None of these
Answer : 1) At origin
Solution : At origin the maximum value of auto-correlation function of a power signal occur.
" ( 35 ) What would happen if the value of term [(m-x) / (? ? 2)] increases in the expression of Guassian CDF?
" 1) Complementary error function also goes on increasing
" 2) Complementary error function goes on decreasing
" 3) Complementary error function remains constant or unchanged
" 4) Cannot predict
" 5) None of these
Answer : 2) Complementary error function goes on decreasing
Solution : if the value of term [(m-x) / (? ? 2)] increases in the expression of Guassian CDF Complementary error function goes on decreasing
" ( 36 ) What is the value of an area under the conditional PDF ?
" 1) Greater than '0' but less than '1'
" 2) Greater than '1'
" 3) Equal to '1'
" 4) Infinite
" 5) None of these
Answer : 3) Equal to '1'
Solution : the value of an area under the conditional PDF equal to 1
" ( 37 ) According to Rayleigh's theorem, it becomes possible to determine the energy of a signal by________
" 1) Estimating the area under the square root of its amplitude spectrum
" 2) Estimating the area under the square of its amplitude spectrum
" 3) Estimating the area under the one-fourth power of its amplitude spectrum
" 4) Estimating the area exactly half as that of its amplitude spectrum
" 5) None of these
Answer : 2) Estimating the area under the square of its amplitude spectrum
Solution : According to Rayleigh's theorem, it becomes possible to determine the energy of a signal by Estimating the area under the square of its amplitude spectrum.
" ( 38 ) Where is the ROC defined or specified for the signals containing causal as well as anti-causal terms?
" 1) Greater than the largest pole
" 2) Less than the smallest pole
" 3) Between two poles
" 4) Cannot be defined
Answer : 3) Between two poles
Solution : ROC defined Between two poles for the signals containing causal as well as anti-causal terms.
" ( 39 ) According to the time-shifting property of Laplace Transform, shifting the signal in time domain corresponds to the ______
" 1) Multiplication by e-st0 in the time domain
" 2) Multiplication by e-st0 in the frequency domain
" 3) Multiplication by est0 in the time domain
" 4) Multiplication by est0 in the frequency domain
" 5) None of these
Answer : 2) Multiplication by e-st0 in the frequency domain
Solution : According to the time-shifting property of Laplace Transform, shifting the signal in time domain corresponds to the Multiplication by e-st0 in the frequency domain
" ( 40 ) Which result is generated/ obtained by the addition of a step to a ramp function ?
" 1) Step function of zero slope
" 2) Ramp function of zero slope
" 3) Ramp Function shifted by an amount equal to step
" 4) Step Function shifted by an amount equal to ramp
" 5) None of these
Answer : 3) Ramp Function shifted by an amount equal to step
Solution : Ramp Function shifted by an amount equal to step by the addition of a step to a ramp function.
" ( 41 ) Generally, the convolution process associated with the Laplace Transform in time domain results into________
" 1) Simple multiplication in complex frequency domain
" 2) Simple division in complex frequency domain
" 3) Simple multiplication in complex time domain
" 4) Simple division in complex time domain
" 5) None of these
" ( 42 ) The tree selected for the formation of state equations contains
" 1) all voltage sources
" 2) all capacitors
" 3) all inductors and current sources
" 4) all voltage sources and maximum number of capacitors
" 5) None of these
Answer : 4) all voltage sources and maximum number of capacitors
Solution : The tree selected for the formation of state equations contains all voltage sources and maximum number of capacitors
" ( 43 ) For a second order system, damping ratio ? is such that 0 < ? <. Then the roots of characteristic equation are
" 1) real but not equal
" 2) imaginary
" 3) complex conjugate
" 4) real and equal
" 5) None of these
Answer : 3) complex conjugate
Solution : For a second order system, damping ratio ? is such that 0 < ? <. Then the roots of characteristic equation are complex conjugate
" ( 44 ) The inverse Laplace transform of 1/(s - a)2 is
" 1) eat
" 2) t eat
" 3) t2 eat
" 4) eat/t
" 5) t/eat
Answer : 2) t eat
Solution : The inverse Laplace transform of 1/(s - a)2 is t eat
" ( 45 ) The discrete time system describes by y(n) = x(n2) is
" 1) non-casual, non-linear, time variant
" 2) non-casual, Linear, time invariant
" 3) casual, non-linear, timevari
" 4) casual, Linear, time varying
" 5) casual, Linear, time invariant
Answer : 4) casual, Linear, time varying
Solution : The discrete time system describes by y(n) = x(n2) is casual, Linear and time varying
" ( 46 ) The integral of k u(t) is
" 1) 1/k ?(t)
" 2) k ?(t)
" 3) a ramp of slope 1/k
" 4) a ramp of slope k
" 5) None of these
Answer : 4) a ramp of slope k
Solution : The integral of k u(t) is a ramp of slope k
" ( 47 ) In a complex wave, the negative half of the wave is a reproduction of the positive half wave. Then
" 1) the wave does not contain triple harmonics
" 2) the wave does not contain odd harmonics
" 3) the wave does not contain even harmonics
" 4) the wave contains only fundamental and third harmonic
Answer : 3) the wave does not contain even harmonics
Solution : In a complex wave, the negative half of the wave is a reproduction of the positive half wave. Then the wave does not contain even harmonics
" ( 48 ) Which of the following is/are not a property/properties power spectral density function Sx(?)?
" 1) Sx(?) is real function of ?
" 2) Sx(?) is a even function of ?
" 3) Sx(?) is a odd function of ?
" 4) Sx(?) is non-positive function of ?Sx(?) ? 0 for all ?
" 5) All of the above
Answer : 4) Sx(?) is non-positive function of ?Sx(?) ? 0 for all ?
Solution : Properties of power spectral density function Sx(?):
Sx(?) is real function of ?
Sx(?) is a even function of ?
Sx(?) is a odd function of ?
" ( 49 ) For Ergodic Process
" 1) ensemble Average equal to time Average
" 2) ensemble Average is not equal to time Average
" 3) ensemble Average > Time Average
" 4) ensemble Average < Time Average
" 5) both 1 & 3
Answer : 1) ensemble Average equal to time Average
Solution : For Ergodic Process ensemble Average equal to time Average
" ( 50 ) FIR digital filter having __________ stability than FIR filter.
" 1) good stability
" 2) poor stability
" 3) stability not guarnteed
" 4) poor stability
" 5) None of these
Answer : 1) good stability
Solution : FIR digital filter having good stability stability than FIR filter.

 CLICK HERE TO DOWNLOAD FULL PDF

GOOD NEWS FOR ESE/IES 2018 ASPIRANTS-Indian Skill Development Service(ISDS) Will Be Recruitment 263 Post Through ESE 2018

Good news for aspirants of 2018 engineering services exam Indian government have decided to newly established ISDS recruitment through ESE 2018,These post are additional post than ESE regular post that means this time 263 post will be more for aspirants.
Government issues notification of ‘Indian Skill Development Service’
The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) has issued the notification of setting up of Indian Skill Development Services (ISDS). This service has been created for the Training Directorate of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.
The purpose of instituting a formal service in Group ‘A’ category was initiated almost two years back when the Ministry was formed and the union cabinet approved its creation on October 7, 2015. With notification of this service the skill ecosystem is expected to get strengthened and modernised in line with the current scientific and industrial development in the country.
ISDS will be a Group ‘A’ service where induction will take place through Indian Engineering Service Examination conducted by UPSC. It is an attempt to attract young and talented administrators for Skill Development. The knowledge acquired by the engineers recruited will give new impetus to the initiative of the government to the skill development and also efficient and effective implementation of the schemes. In years to come the ministry will be able to create a workforce of trained skill administrators who will enable us to achieve the goal of increased skilled youths. Administered training is paramount to face big challenge of skilling Indians. Under the leadership of Prime Minister skill development has taken a priority with a hope that Skill India mission will supply huge human resource not only in India but also Internationally. This is a step forward to meet the target of skilling 500 million people by 2022.
The Training Directorate is involved in implementation of various schemes like Craftsmen Training Scheme (CTS) covering 126 trades, Apprenticeship Training Scheme (ATS) covering 259 trades and Skill Development Initiative Scheme (SDIS) for the Modular Employable Skill (MES) covering 578 modules. The Training Directorate also conducts examinations and awards certificates under National Council of Vocational Training (NCVT), they also organise advance skill training supervisory training staff training through its various field institutes spread across country.
The Indian Skill Development Service (ISDS) will have 263 all India posts. The cadre shall comprise of 3 posts at Senior Administrative Grade, 28 posts at Junior Administrative Grade, 120 posts at Senior Time Scale and 112 posts at Junior Time Scale. The Academy for training of the cadre will be National Institute of Skill Development. 

Engineering Services (Preliminary) Examination, 2018  
Date of notification-27.09.2017 
Last Date for receipt of Applications-23.10.2017 
Date of commencement of Pre Exam- 07.01.2018 (SUNDAY)

ANALOG ,DIGITAL AND POWER ELECTRONICS BASIC LEVEL100 IMPORTANT MCQ PDF FOR UPCOMING EXAM 2017

Here we are providing another PDF of Analog,Digital and Power electronics 100 basic level questions and answers.These questions are based on basic level but these have asked many times in various exam.

CLICK HERE TO DOWNLOAD FULL PDF

ELECTRICAL MACHINE 25 IMPORTANT MCQ PDF FOR UPCOMING EXAM 2017

1. EMF Method is used for calculation of 
A)Voltage Regulation   B)Efficiency  C)Losses  D) None of these
ANSWER:A
2. Slip of Induction Motor at Starting
A)0  B)1  C)0.5   D)0.3
ANSWER:B
3. Squirrel Cage Induction Motor is having  
A)High Starting Torque   B) Low Starting Torque 
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:B
4. Slipring Induction Motor is having  
A)High Starting Torque   B) Low Starting Torque 
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
5. RMF Means
A) Rotating Motive Force   B) Rotating Magnetic Field 
C) Rotating Mechanical force D) None
ANSWER:B
6. Synchronous Speed (Ns)
A) 120f/P   B) 120P/f   C) Both A&B   D)None of these
ANSWER:A
7. Voltage Regulation is
A)E-V/V B) V-E/V C) E-V/E D)V-E/E
ANSWER:A
8. Slip of Induction motor
A)Ns-Nr/Ns   B)Nr-Ns/Ns   C) Ns-Nr/Nr   D) None of these
ANSWER:A
9. Three Phase Slip ring Induction motor rotor is having
A) Three phase winding   B) Single Phase winding  
C) Two Phase winding D) None of these
ANSWER:A
10.Three Phase Squirrel cage Induction motor rotor is having
A) Three phase winding   B) Single Phase winding
C) Two Phase winding D)Short Circuited Copper Bars
ANSWER:D
11. Induction motor Stator Voltage control method is used for
A) Speed control B) Frequency Control C) Both A&B D) None of these
ANSWER:A
12.Three phase Induction motor stator is of
A) 3-phase supply B) 1-phase Supply   C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
13. Induction Motor operates on the principle of  
A)Induction B) Conduction   C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
14. Motor is a machine which converts
A) Mechanical Energy into Electrical Energy  B) Electrical Energy into Mechanical Energy
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:B
15. Generator  is a machine which converts
A) Mechanical Energy into Electrical Energy  B) Electrical Energy into Mechanical Energy
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
16. Efficiency means
A) Output Power /Input power B)Input Power/Output Power
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
17. Core Losses are
A) Hysteresis loss  B) Eddy Current Loss  C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:C
18. Copper Losses are
A) I2R Losess   B) Constant Losess  C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:A
19. Mechanical Losses are
A)core losses  B) Friction & Windage losses  
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:B
20.External Resistance is observed in
A) Squirrel Cage Induction Motor B) Slip Ring Induction Motor
C) Both A&B   D) None of these
ANSWER:B
21. What is the synchronous speed when F=60Hz,   P=6  
A)1000 RPM   B)  1100 RPM  C) 1200 RPM  D)1300RPM
ANSWER:C
22. What is slip  when  Ns=1200RPM , Nr=1000RPM  
A)0.15   B)0.16   C)0.17   D)  0.18
ANSWER:B
23. What is the value of frequency when Ns=1000 RPM , P=6
 A)30Hz B)40Hz C)50Hz  D)60Hz
ANSWER:C
24. What is the value of  Nr when S=0.6, Ns=1000RPM  
 A)400 RPM  B)500 RPM   C)600 RPM  D)700RPM
ANSWER:A
25. Slip When Nr=Ns
A)1   B)0  C)0.5  D)0.4
ANSWER:B

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF 

QUIZ OF DAY-23/06/2017 GK & CURRENT AFFAIRS

Ques. : 1   Which state govt has launched a mobile-based application ‘Kilkari’ to create awareness about the importance of ante and post natal care, institutional delivery and immunisation?
1) Punjab 2) Haryana
3) Himachal Pradesh 4) Gujarat
5) Rajasthan Show Answer
Ques. : 2   The small finance banks (SFBs) are mandated to open what per cent of branches in unbanked areas?
1) 05 per cent 2) 15 per cent
3) 10 per cent 4) 25 per cent
5) 20 per cent Show Answer
Ques. : 3   India is planning to procure Spike anti-tank missiles for the Indian Army from which of the following countries?
1) Russia 2) US
3) Sweden 4) Israel
5) France Show Answer
Ques. : 4   The 2022 Asian Games are scheduled to be held from 10-25 Sep in
1) Palembang, Indonesia 2) Hangzhou, China
3) Busan, South Korea 4) Doha, Qatar
5) Incheon, South Korea Show Answer
Ques. : 5   Togrog is the currency of which of the following countries?
1) Malaysia 2) Mongolia
3) Venezuela 4) Cambodia
5) Zambia Show Answer
Ques. : 6   Who among the following won the men's singles title of 2017 Monte Carlo Masters Tennis tournament?
1) Albert Vinolas 2) Stan Wawrinka
3) Rafael Nadal 4) Milos Raonic
5) Andy Murray Show Answer
Ques. : 7   _________ will infuse Rs 406.9 cr in IDBI Bank increasing its stake to 14.25 per cent in the state-owned lender.
1) UTI 2) Kotak Mahindra Bank
3) SBI 4) LIC of India
5) ITC Ltd Show Answer
Ques. : 8   Rohan Bopanna recently lifted the men's doubles crown of the 2017 Monte Carlo Masters Tennis tournament with his partner
1) Marcin Matkowski 2) Jeevan Nedunchezhiyan
3) Marc Lopez 4) Feliciano Lopez
5) Pablo Cuevas Show Answer
Ques. : 9   The govt has extended the date of declarations about tax payment and deposits under the PMGKY till 10 May 2017. In the term PMGKY, the letter ‘G’ stands for
1) Garib 2) Grameen
3) Gruha 4) Godhan
5) Grihasth Show Answer
Ques. : 10   The govt has made it mandatory for the metro rail companies to procure minimum _______ of train cars and _______ of critical equipment from within the country.
1) 25 per cent, 75 per cent 2) 60 per cent, 40 per cent
3) 80 per cent, 20 per cent 4) 75 per cent, 25 per cent
5) 40 per cent, 60 per cent Show Answer

BSNL TTA (JE) 2016 NEW UPDATE 23/06/217

BSNL head recruitment department again asked to all circle to submit status of vacant posts,they have issued latter to all circle to how many candidate have left DV and how many new candidate required.
See full details in figure,By this we can expect that new list of fresh candidate will be\publish in July 1st week. 

Thursday, 22 June 2017

BASIC ELECTRICAL ITI/DIPLOMA BASED MOSTLY ASKED 140 QUESTIONS AND ANSWERS PDF

We have found that no fo basic level questions have increased in every competitive exam,so here we are providing 140 questions based on ITI/Diploma level these questions are very common and easy but when these question  will be ask in exam we are not able to give the right answer ,because we have ignored it.so my advise is at least once time every candidate should read this type questions before every exam
1. A terminal where more than two branches met is called
a) Node
b) Terminus
c) Loop
d) None of the above
Ans-A
2. An ideal current source has
a) Infinite source resistance
b) Zero internal resistance
c) Zero voltage on no load
d) Zero ripple
Ans-A
3. An ideal voltage source should have
a) Zero source resistance
b) Infinite source resistance
c) Terminal voltage is proportional to current
d) Open-circuit voltage nearly equal to voltage of the load current
Ans-A
4. Mesh analysis is based on
a) Kirchhofffs Current Law
b) Kirchhofffs Voltage Law
c) Both
d) None
Ans-B
5. In a four branch parallel circuit, 10mA of current flows in each branch. If one of the branch
opens, whatis the current in each of the other branches
(a) unaffected
(b) increases
(c) decreases
(d) doubles
Ans-B
6. Identify the passive element among the following
a. Voltage source
b. current source
c. inductor
d. transistor
Ans-C
7. How much energy is stored by a 0.05ƒÊF capacitor with a voltage of 1000V?
a. 0.025J
b. 0.05J
c. 5J
d. 100J
Ans-A
8. The unit of power is 
a. Watts
b. Volts
c. Current
d. None
Ans-A
9. The nodal method of circuit analysis is based on 
a. KVL + ohms law
b. KCL + ohms law
c. KVL + KCL
d. KVL + ohms law +KCL
Ans-A
10. In a four branch series circuit, 10mA of current flows in each branch. If one of the branch
opens, what is the current in each of the other branches
(a) unaffected
(b) increases
(c) decreases
(d) zero
Ans-D
11. State Kirchofffs current Law.
(a) sum of all positive currents is equal to sum of all negative currents.
(b) sum of all positive emfs is equal to the sum of all negative emfs taken in order
(c) sum of all powers in a circuit
(d) sum of all emfs in a circuit
Ans-A
12. Define Kirchofffs voltage law
(a) algebraic sum of emffs - algebraic sum of voltage drops = 0
(b) algebraic sum of emffs + algebraic sum of voltage drops = 0
(c) zero
(d) algebraic sum of currents
Ans-A
13. Ohmfs Law states that current through a conductor, under ----------------conditions is
proportional to potential difference across the conductor.
(a) constant pressure
(b) constant pressure, temperature and volume
(c) constant volume
(d) constant temperature
Ans-B
14. Find the voltage between A and B, for the figure 1 shown below
figure 1
(a) 100V
(b) 900V
(c) 90V
(d) 10V
Ans-C
15. In a parallel circuit, the relation between different currents is
(a) Zero = I1 + I2+ I3 + I4 + . . ..
(b) IT = I1 X I2X I3 . . . . . .
(c) I1 + I2+ I3 + . . .. = infinity
(d) IT = I1 + I2+ I3 + . . ..
Ans-D
16. What are the units of voltage, current and Resistance respectively?
(a) Ohms, Volts, Amperes
(b) Volts, Farads, Amperes
(c) Henries, Volts, Amperes
(d) Volts, Amperes, Ohms
Ans-D
17. The following voltage drops are measured across each of three resistors in series: 5.2V, 8.5V,
12.3V. What is the value of the source voltage to which these resistors are connected?
(a) 26V
(b) 5.2V
(c) 8.2V
(d) 12.3V
Ans-A
18. In the figure 2 shown below find the current in the resistor R1
figure 2
(a) 15V
(b) 15A
(c) 16.6A
(d) 16.6V
Ans-C
19. The unit of energy is
a. Watts
b. Volts
c. Current
d. None
Ans-D
20. What is the rule followed for kirchofffs voltage law?
(a) mesh rule
(b) current rule
(c) loop rule
(d) wheat stone rule
Ans-A
21. In a parallel circuit, the total resistance of circuit----------------as the number of resistors
connected in parallel-----------------------
(a) increases, increases
(b) increases, decreases
(c) decreases, decreases
(d) decreases, increases
Ans-D
22. A battery of emf 12V is connected to an external resistance of 20 ohm. Find current flowing
through resistor
(a) 4
(b) 0.6
(c) 40
(d) None
Ans-B
23. In a series circuit, the total resistance of circuit----------------as the number of resistors
connected in series -----------------------
(a) increases, increases
(b) increases, decreases
(c) decreases, decreases
(d) decreases, increases
Ans-A
24. An ammeter is used to measure the flow of----------------------- in a circuitc
(a) Energy
(b) Power
(c) Current
(d) Voltage
Ans-A
25. In the figure 3 shown, equivalent resistance is
figure 3
(a) 1.512 ohms
(b) 7.667ohms
(c) 7.777ohms
(d) None
Ans-B
26. What is the relationship between the resistance and voltage when the current is kept
constant?
(a) equal to
(b) inversely proportional
(c) directly proportional
(d) constant
Ans-D
27. Sign convention used for potential is:
(a) rise in potential is positive
(b) rise in potential is zero
(c) Rise in potential is negative
(d) rise in potential is equal to fall in potential
Ans-A
28. In a four branch series circuit, 100mA of current flows in each branch. If one of the branch
opens, what is the current in each of the other branches
(a) increases
(b) unaffected
(c) doubles
(d) zero
Ans-D
29. Ten cells, each of emf 1.5V are connected in series. What current willthey send through an
external resistance of 4 ohm
(a) 6.0 A
(b) 2.5 A
(c) 3.75 A
(d) None
Ans-
30. A battery of emf 1.8 volts is connected to a pair of resistances 4 ohm and 6 ohm in parallel.
Calculate the current supplied by the battery
(a) 7.5 A
(b) 10 A
(c) 1.75 A
(d) 0.75 A
Ans-D
31. When n resistances of value x are connected in series, total resistance is
(A) nx (B) rnx (C) x / n (D) n2 x.
Ans-A
32. Which of the following is not the same as watt?
(A) joule/sec (B) amperes/volt C) amperes x volts (D) ( amperes )2 x ohm.
Ans-B
33. A circuit contains two un-equal resistances in parallel
(A) current is same in both (B) large current flows in larger resistor
(C) potential difference across each is same (D) smaller resistance has smaller conductance.
Ans-C
34. Four identical resistors are first connected in parallel and then in series. The resultant
resistance of the first combination to the second will be
(A) 1 / 16 times (B) 1 / 4 times (C) 4 times (D) 16 times.
Ans-A
35. The ratio of the resistance of a 100 W, 220 V lamp to that of a 100 W, 110 V lamp will be
nearly
(A) 4 (B)2 (C) 1 / 2 (D) 1 / 4
Ans-A
36. Three 3 ohm resistors are connected to form a triangle. What is the resistance between any
two of the corners?
(A) 3 / 4 ohms (B) 3 ohms (C) 2 ohms (D) 4/3 ohm.
Ans-C
37. A wire of 0.14 mm diameter and specific resistance 9.6 micro ohm-cm is 440 cm long. The
resistance of the wire will be
(A) 9.6 ohm (B) 11.3 ohm (C) 13.7 ohm (D) 27.4 ohm.
Ans-D
38. Ohm's law is not applicable to
(A) DC circuits (B) high currents (C) small resistors (D) semi-conductors.
Ans-D
39. A wire of resistance R has it length and cross-section both doubled. Its resistance will
become
(A) 4 R (B)2 R (C) R (D) R / 4.
Ans-C
40. Ohm's law is not applicable in all the following cases Except
(A) Electrolytes (B) Arc lamps (C) Insulators (D) Vacuum ratio values.
Ans-C
41. Three elements having conductance G1, G2 and G3 are connected in parallel. Their combined
conductance will be
(A) 1/( 1/G1 + 1/G2 + 1/G3) (B) (G1G2 + G2G3 + G3G1)/(G1 + G2 + G3)
(C) 1/(G1 + G2+ G3) (D) G1 + G2 +G3
Ans-D
42. For the circuit shown below the current I flowing through the circuit will be
(A)1 / 2 A (B) 1 A (C) 2 A (D) 4 A.
Ans-C
43. In the circuit shown below, the current I is
(A)1 / 45 A (B)1 / 15 A (C)1 / 10 A (D)1 / 5 A.
Ans-C
44. All good conductors have high
(A) resistance (B) electrical conductivity
(C) electrical and thermal conductivity (D) conductance.
Ans-D
45. Resistance across A and B in the circuit shown below is
(A)50 ohm (B) 75 ohm (C)275 ohm (D)none of the above.
Ans-D
Fill in the Blanks._______________ANS
1. Give examples for active elements-------------------(voltage and current sources)
2. The relation between voltage and current in a capacitor is (v=(1/C)çi.dt)
3. Energy stored in a capacitor is given as----------------------------((1/2)Cv2)
4. The relation between voltage and current in an inductor is (v=L(di/dt))
5. The opposition offered by capacitor to rate of change of voltage across it is called---------------
(capacitance)
6. The basis for nodal analysis is law (KCL)
7. Ohmfs Law is given by (I=V/R)
8. Give examples for passive elements-------------------(R, L & C)
(A) R (B) 3 R (C) 4 R (D) 5 R.
Ans-A
46. Equivalent Resistance between X and Y is
9. Energy stored in a inductor is given as
10. The relation between voltage and current
11. The opposition offered by inductor to rate of change
(inductance)
12. The basis for mesh analysis is
13. The flow of electrons is called
14. The equivalent resistance of resistors R
(1/((1/R1)+(1/R2)+(1/R3)))
15. ---------------------- materials are examples
16. The opposition offered by resistor to flow
17. The algebraic sum of currents flowing towards a junction
--------------------------------------------------
18. In a series circuit total -------------------
19. ---------------Force will be there between oppositely charged bodies
20. ---------------Force will be there between positively
21. A conductor have ---------------
22. In the circuit 1 shown below, equation according to KCL
Circuit1
23. ---------------------- materials are examples for
24. ---------------------- materials are examples for insulators ( Paper &
25. -------------------- is the current
circuit 2
27. The unit of power is ----------------- (Watts)
28. The unit of charge is ------------- (Coulomb)
29. The equivalent resistance of two resistors R1& R2 in parallel is ----------- (1/((1/R1)+(1/R2)))
30. The energy dissipated in Resistor is given by -------------------------- (i2Rt Joules)
31. Define KVL--------------------------------(algebraic sum of voltages around any closed path in an electric circuit is equal to zero)
32. Define KCL--------------------------(algebraic sum of currents flowing towards a junction in an
electric circuit is equal toalgebraic sum of currents leaving that junction)
33. Current in a capacitor is given by-----------------(i=C(dv/dt))
34. Current in a inductor is given by---------------(i=(1/L)çv.dt)
35. Current in a resistor is given by--------------- (I=V/R)
36. Resistivity of a wire depends on .( material)
37. Resistance of a wire is r ohms. The wire is stretched to double its length, then its resistance in ohms is .(4 r )
38. Kirchhoff's second law is based on law of conservation of . (energy)
39. The charge on an electron is known to be 1.6 x 10-19 coulomb. In a circuit the current flowing is 1 A. How many electrons will be flowing through the circuit in a second (0.625 x 1019)
40. Ampere second could be the unit of . (charge)
41. One kilowatt hour of electrical energy is the same as Joules. (36 x 105 joules)
42. An electric current of 5 A is same as C/Sec.(5)
43. The value of the following is given by 100 (kilo ampere ) x ( micro ampere )x 100 milli ampere * 10 ampere is A.( 0.1 A )
44. A circuit contains two un-equal resistances in parallel The Potential across them .(same)
45. Conductance is expressed in terms of _.(mho)
46. Two resistances R1 and R2 give combined resistance of 4.5 ohms when in series and 1 ohm when in parallel. The resistances are .(1.5ohms and 3ohms)
47. We have three resistances of values 2 R, 3 R and 6 R.Which of the following combination will give an effective resistance of 4 R. The Resistors are connected in .
( 2R resistance in series with parallel combination of 3 R and 6 R resistance)
48.Current I in the figure is .(6A)
49.The unit of electrical conductivity is . (mho / metre )
50.The resistance of a 100 W, 200 V lamp is .(400 ohm)
51. Five resistances are connected as shown in figure below. The equivalent resistance between the points A and B will be .(5 ohms)
52. How many different combinations may be obtained with three resistors, each having the resistance R .(4)
53. Ohm's law is applicable to .(DC Circuits only)
54. A resistance of 5 ohms is further drawn so that its length becomes double. Its resistance will now be .(20 ohms)
55. Specific resistance of a substance is measured in .(ohm-cm)
56. Resistivity is usually expressed in terms of .( ohms/cm-cube)
57. Inductoropposes sudden change in .(Current)
58. Capacitor opposes sudden change in .(Voltage)
59. 2F and 4F are connected in series. What is resultant value .(1.33F)
60. 3H and 6H are connected in parallel. What resultant value .(2H)
61. What is Voltage value in KCL .(Constant)
62. Units of potential is .(Volts)
63. What is current flowing through the open cicuit .(Zero)
TRUE/FALSE QUESTIONS Answer
1) Sign convention used for potential is rise in potential is positive is -------- (T/F) T
2) An ammeter is used to measure the flow of voltage in a circuit is---------- (T/F) F
3) A battery has an emf of 12.9 volts and supplies a current of 3.5 A. The resistance of the circuit is 3.69 A is ---------- (T/F) T
4) If one of the resistors in parallel circuit is removed, then the total resistance remains Constant is ---------- (T/F) F
30) Amperes is the unit of voltage ------------ (T/F) F

CLICK HERE TO DOWNLOAD FULL PDF 

BASIC ELECTRICAL MOSTLY ASKED 125 QUESTIONS AND ANSWERS PDF

Here we providing second part of Basic Electrical mostly asked questions and answers PDF,All questions of this PDF have asked mostly times.Some questions and answers from PDF is following given for full 125 questions please download full PDF.
 
1. What will be the resistance if 10 resistors of  10 ohm  each is connected in series  
(A)100 ? (B)1 ? (C) 0.1 ? (D)10 ?.
ANSWER-A
2. Resistivity of a wire depends on
(A) length (B) material   (C) cross section area (D) All of the above.
ANSWER-B
3. Which of the following is not the same as watt?
(A) joule/sec (B) amperes/volt  (C) amperes x volts (D) ( amperes )2  x ohm.
ANSWER-B
4. Ohm's law is not applicable to
(A) DC circuits  (B) high currents  (C) small resistors  (D) semi-conductors.
ANSWER-D
5.A wire of resistance R has it length and cross-section both doubled. Its resistance will become (A) 4 R   (B)2 R   (C) R (D) R / 4.
ANSWER-C
6. The rating of fuse wire is expressed in terms of
(A) Ohms  (B) Mhos   (C) Amperes   (D) Watts.
ANSWER-C
7. For maximum transfer of power, internal resistance of the source should be:
(A) Equal to load resistance (B) Less than that of the load
(C) More than that of the load (D) Zero
ANSWER-A
8. Thevenin's theorem can be applied to network containing
(A) Passive elements only (B) Active elements only
(C) Linear elements only (D) All of these
ANSWER-D
9. Which of the following theorems helps in simplifying computations when the load across a circuit is varying?
(A) Superposition (B) Norton's   (C) Thevenin's   (D) Maximum power transfer
ANSWER-D
10. When maximum power transfer takes place, the efficiency of power transfer of the circuit is (A) 100% (B) 75% (C) 50% (D) 25%
ANSWER-C
11. The superposition theorem requires as many circuits to be solved as there are:
(A) Nodes   (B) Sources  (C) Nodes and Sources (D) Nodes, Sources and Mesh
ANSWER-B
12. An ideal voltage source should have:
(A) Zero source resistance (B) Infinite source resistance
(C) Terminal voltage is proportional to current
(D) Open-circuit voltage nearly equal to voltage of the load current
ANSWER-A
13. In which figure the relationship between voltage V and current I is in accordance with Ohm's law ?

(A) Figure A (B) Figure B (C) Figure C (D) Figure D.
ANSWER-B
14.A passive element in a circuit is one which   (A)Receives energy (B) Supplies energy (C) both supplies and receives energy (D) none
ANSWER-A
15.Unit of electric potential  
(A) Ampere  (B)  Volts  (C)  coulomb  (D) Volt-ampere
ANSWER-B
16. If a flux of ? Weber's links with a coil of N turns , the induced voltage in the coil is given by
(A) N d?/dt (B) -N d?/dt (C)  NBlu  (D) none
ANSWER-B
17. Whenever there is a relative motion of a coil & a magnetic field, a voltage is induced in the coil. Such a voltage is called
(A) Statically induced voltage   (B) Dynamically induced voltage
(C) Self-induced voltage (D) Mutually induced voltageANSWER-B
18. The polarity of the induced voltage is determined by ;
(A) Ampere's law (B) Lenz's law (C)  Kirchhoff's law   (D)  Right hand rule
ANSWER-B
27. Two resistances R1 and R2 give combined resistance of 4.5 ohms when in series and 1 ohm when in parallel. The resistances are
(A) 3 ohms and 6 ohms (B) 3 ohms and 9 ohms
(C) 1.5 ohms and 3 ohms (D) 1.5 ohms and 0.5 ohms
ANSWER-C
28. A Material having a charge of 12 coloumbs over 6 second what is current flowing through the material
A) 3 AMPS B)2 AMPS
C) 4 AMPS D) 10AMPS
ANSWER-B
29. The Potential Difference between Two terminals of Resistor is 10V, Current flowing is 5A, What is the value of Resistance
A) 2  B) 1.5 
C) 1.5   D) None Of These
ANSWER-A
30. Four resistors each of 20  are connected in parallel, the total resistance is  
A) 80   B) 5
C) 5     D) None Of These
ANSWER-C
31. OneFarad Is Equal To
A) 1  B) 1 V/C
C) 1C/V D) None Of These
ANSWER-C
32. Two resistors each of 4  and 12  are connected in parallel and the parallel  combination is connected in series with a 2     resistor. What is the Equivalent Resistance?
A) 50  B) 5
C) 20  D) 2
ANSWER-B
33. The unit of resistance is
A) Ohms B) Volts
C) Amperes D) Tesla
ANSWER-A
34. Circuit is defined as
A) Interconnection OfCircuit Elements With Closed Path
B) Interconnection OfCircuit Elements With Out Any Closed Path
C) Interconnection Of With Out Circuit Elements D)None of these
ANSWER-A
35. In Series Connection of elements Parameter is Same
a) Current b)Voltage
c) Power d)None of these
ANSWER-A
36. In parallel Connection of elements Parameter is Same
a) Current b)Voltage
c) Power d)None of these
ANSWER-A
37. A Loop in a Circuit is defined as a
a) Closed path b) Junction point of two or more branches
c) inter connected elements d) All of these
ANSWER-A
38. KCL is applicable at
a) A Junction  b) Resistor c) Loop d) All of these
ANSWER-A
39. KVL is applicable at
a) A Junction b) Resistor
c)  Closed Loop                      d) All of these
ANSWER-C
40. Super-Position Theorem is applicable for  a
a)  Linear Bilateral Network b) Non- Linear Bilateral Network
c) Linear Uni-ateral Network d)All the above
ANSWER-A
41. Faradays- First law the induced EMF is
a) Dynamically Induced EMF b) Statically Induced EMF
c) Eddy EMF d) None of these
ANSWER-A
42. Faradays- second law the induced EMF is
a) Dynamically Induced EMF b) Statically Induced EMF
c) Eddy EMF d) None of these
ANSWER-B
43. The direction of dynamically Induced EMF can be determined with the help of
a) Lenz's Law b) Flemings Left Hand Rule
c) Flemings Right Hand Rule d) None of these
ANSWER-B
44. The self inductance is written as follows
a) L=NØ/I b) L=Ø/I
c) L=V/dI/dt d) All
ANSWER-D
45. Thevenin's  Voltage is
a) Open circuit voltage b) Short Circuit Voltage
c) Closed Circuit voltage d) None of these
ANSWER-A
46. Ohm's Law is Applicable at Conditions
a) Constant Temperature b) Constant Pressure
c) Constant Volume d) None of These
  ANSWER-A

47. The unit of inductance is
a) ohms b) Volts
c) Amperes d) Henry
  ANSWER-D

48. The unit of capacitance is
a) ohms b) Farads
c) Amperes d) Tesla
  ANSWER-D
49. An inductor stores energy
a)Electrical energy b) Magnetic energy
c) mechanical energy d) All
ANSWER-D

50. Magnetic flux has he unit of   
a) Newton b) Ampere turn
c) Weber d) Tesla
ANSWER-C
  51.If E1 = Asin?t and E2 = Asin(?t - ?), then   A)E1& E2 are in phase B) E2 lags E1by ? C) E1 lags E2by ? D) E2 lags E1by 900
ANSWER-B
   52.The equation for 25 cycles current sine wave having rms value of 30 amps, will be
A) 42.4sin50?t B) 42.4sin25?t C) 30sin25?t D) 30sin25?t
ANSWER-A
53.The rms value of sinusoidal voltage wave V = 200sin?t, is
A) 200/?2 V B) 100/?2 V C) 200?2 V D) 100?2 V
ANSWER-A  
54.The value of supply voltage for 400 W, 4 ? load is A) 40 V B) 20 V C) 100 V D) 1600 V
ANSWER-A
55. What is represented by the hypotenuse of impedance triangle?
A) Impedance drop B) Resistance C) reactance D)apparent power
ANSWER-A
56. The phase angle difference between current and voltage is 90°, the power will be
A) zero  B) maximum  C)minimum D)VI
ANSWER-A
57. A series R - L - C circuit has R = 1 ?, L = 1 H and C = 1 F connected across a voltage and line current is 1 A, find energy consumed in one hour
A) 36 J B)360 J C)3600 J D)1 J
ANSWER-C
58. Power consumed in Resistor is
A)VI B)VIcos? C)VI sin?  D)VI tan?
ANSWER-B

59.In pure inductive circuit current voltage by 90
A)lead B)lag C)in phase with D) none
ANSWER-B  
60.power consumed by capacitor is    
A)VI B) 0 C) VI sin? D) VIcos? 
ANSWER-B
 
11.RMS Value of sinusoidal Voltage is    
A)  Vm/2^ B) 0 C) VI /sin? D) VI/cos?
ANSWER-A
12. Average Value of sinusoidal Voltage is
A)  Vm/2^ B) 2Vm/2^ C) VI /sin? D) VI/cos?
ANSWER-B
13. Form factor of sinusoidal Voltage is
A)  1.11 B) 2 C) 3 D) 4
ANSWER-A
14. Peak factor of sinusoidal Voltage is
A)1.11 B) 2 C)2^ D) 4
ANSWER-C
15. Direction of Induced EMF is given by
A)Flemings Right hand rule B) Flemings Left hand rule   C)Faraday Law D) Lenzs Law
ANSWER-A
16.The direction of magnetic field is from
A)North-south  B) South-North C)Both  D)None of these
ANSWER-A
17. Power factor Cos?=
A)ZR B)RZ C)R/Z D)Z/R
ANSWER-C
18. In symmetrical wave RMS Value is calculated for
A) one Alternation B) Full Cycle C)Both  D) None
ANSWER-A
19. For Half wave Rectifier Second alternation is
A)ZERO B) Positive C)Negative D) None
ANSWER-A
20.50HZ Means
A) 1 cycle/sec   B) 2 Cycles/sec C)50 Cycles/sec  D)50 Cycles/min
ANSWER-C
21. How many cycles does a sine wave go through in 10s when its frequency is 60HZ   (A)10 cycles (B) 60 cycles (C) 600 cycles   (D) 6 cycles
ANSWER-C
22. If the peak   value of a certain sine wave voltage is 10V, what is the peak to peak value?

(A) 20V (B) 10V (C) 5V (D) 7.07V
ANSWER-D
23. If the peak  value of a  sine wave voltage is 5V, then rms value is   (A) 0.707V (B) 3.535 V (C) 5V (D)1.17V
ANSWER-B
24. A phasor represents
(A)Magnitude of the quantity (B)width of the quantity
(C) Magnitude  & direction of the quantity D) Phase angle of quantity
ANSWER-C
25. The form factor is the ratio of
(A) peak value to r.m.s. value (B)r.m.s. value to average value
(C) average value to r.m.s. value (D) none
ANSWER-B
26. Two waves of the same frequency have opposite phase when the phase angle between them  Is
(A)360° (B) 180° (C) 90° (D) 0°
ANSWER-B
27. True Power Is Also Called As  
(A) Active Power (B) Real Power (C) Reactive Power   (D) Both A &B
ANSWER-D
28. Peak Factor Gives
(A) Peak Value To R.M.S. Value
(B) Average Value To Peak Value
(E) R.M.S. Value To Average Value
(D) R.M.S. Value To Peak Value
ANSWER-A
29. For A Frequency Of 200 Hz, The Time Period Will Be    
(A) 0.05 S(B) 0.005 S(C) 0.0005 S(D) 0.5 S
ANSWER-B
30. Power Factor Of An Electrical Circuit Is Equal To  
(A) R/Z(B) Cosine Of Phase Angle Difference Betweencurrent And Voltage
(C) Kw/Kva(D) Ratio Of Useful Current To Total Currrent iw/I
(E) All Above
ANSWER-E
31. The Apparent Power Drawn By An A.C. Circuit Is 10 Kva And Active Power Is 8 Kw. The Reactive Power In The Circuit Is
(A) 4 Kvar
(B) 6 Kvar
(C) 8 Kvar
(D) 16 Kvar
ANSWER-B
32. In An A.C. Circuit Power Is Dissipated In
(A) Resistance Only (B) Inductance Only
(C) Capacitance Only (D) None Of The Above
ANSWER-A
33. A Phasor Is
(A) A Line Which Represents The Magnitude And Phase Of An Alternating Quantity
(B) A Line Representing The Magnitude And Direction Of An Alternating Quantity
(C) A Coloured Tag Or Band For Distinction Between Different Phases Of A 3phase Supply
(D) An Instrument Used For Measuring Phases Of An Unbalanced 3phase Load
ANSWER-B
34. Ohm Is Unit Of All Of The Following Except
(A) Inductive Reactance(B) Capacitive Reactance
(C) Resistance (D) Capacitance
ANSWER-D
35. The Product Of Apparent Power And Cosine Of The Phase Angle Between Circuit Voltage And Current Is
(A) True Power (B) Reactive Power
(C) Voltamperes (D) Instantaneous Power
ANSWER-A
36. The Product Of Apparent Power And Sine Of The Phase Angle Between Circuit Voltage And Current Is
(A) True Power                                  (B) Reactive Power
(C) Voltamperes (D) Instantaneous Power
ANSWER-B
37. Which Power Of The Following Is The  Product Of  Voltage And Current Is
(A) True Power                                                   (B) Reactive Power
(C) Voltamperes (D) Instantaneous Power
ANSWER-C
38. The Power Factor Of A D.C. Circuit Is Always
(A) Less Than Unity (B) Unity
(C) Greater Than Unity                                   (D) Zero
ANSWER-D
39. The Safest Value Of Current The Human Body Can Carry For More Than 3 Second Is
(A) 4 ma (B) 9 ma (C) 15 ma (D) 25 ma
ANSWER-B
40. Power Factor Of The Following Circuit Will Be Unity
(A) Inductance                                               (B) Capacitance
(C) Resistance (D) Both (A) And (B)
ANSWER-C
41. Power Factor Of The Following Circuit Will Be Leading
(A) Resistance
(B) Inductance
(C) Capacitance
(D) Both (B) And (C)
ANSWER-C
42. The Units For Capacitor Is
(A) Farads (B) Henry (C) Ohms   (D) None
ANSWER-A
43 Formula For Coefficient Of Coupling Is
A) K=L1L2^ B) K=M/L1L2^
C)K=J M + L2 D) K=MƒL1/L2
ANSWER-B
44. The Units For Current Is
(A) Farads (B) Henry (C) Ohms   (D) Ampere
ANSWER-D
45. All The Rules And Laws Of D.C. Circuit Also Apply To A.C. Circuit Containing  
(A) Capacitance Only
(B) Inductance Only
(C) Resistance Only
(D) All Above
ANSWER-D
46. Power Factor Of The System Is Kept High
(A) To Reduce Line Losses
(B) To Maximise The Utilization Of The Capacities Of Generators, Lines And Transformers
(C) To Reduce Voltage Regulation Of The Line
(D) Due To All Above Reasons
(E) ANSWER-D
47. The Units For Resistance Is
(A) Farads (B) Henry (C) Ohms   (D) Voltage
ANSWER-C
48. Power Factor Of An Inductive Circuit Is Usually Improved By Connecting Capacitor to it   in
(A) Parallel
(B) Series
(C) Either (A) Or (B)
(D) None Of The Above
49. The Range Of Power Factor Value
(A) [1 1] (B) [-1 1] (C) [1 0]   (D)  [0 0.5]
50. For A Sine Wave With Peak Value Imax The R.M.S. Value Is
(A) 0.5 Imax
(B) 0.707
(C) 0.9
(D) 1.414 Lmax
ANSWER-B
1.   The copper loss is a loss
 A)Fixed B) Variable C) fixed & variable D) all of the above.
ANSWER-B

2.   Core type transformer is a circuit.
A)Single B) double  C) Single &double D) none of these
ANSWER-B

3.   In Shell type transformers the core has limbs
A)One B) two C) three D) four
ANSWER-C
4.   The transformer is a converting device
A)Voltage   B) current   C) frequency  D) power
ANSWER-A

5.   Which supply is used for the transformers
A)DC B) AC & DC C) AC D) All of the above
ANSWER-C

6.   Input to a alternator is
A)A.C B)D.C C) both A.C &D.C D)NONE
ANSWER-C

7.   E.M.F equation of alternator is
A)2.22f?z B) 22.2f?z B C) 222f?Z D) 2.1f?z
ANSWER-A
8.   Alternator working principal is
A)electromagnetic induction B)self inductance C) mutual inductance D)back emf
ANSWER-A

9.   Salient pole type is also known as
A)projecting pole B)non-projecting pole C)cylindrical D)non- cylindrical
ANSWER-A

10. In alternator frequency f=
A)NP/120 B)NP120 C)N/120P D)1/NP120
11. Laminated insulations coated with varnish are normally used in the transformer
A) To reduce reluctance of magnetic path B) To reduce the effect of eddy current
C)  To reduce the hysteresis effect D) To increase the reluctance of magneticpath
ANSWER-B

12. Transformer is a device which
A) Work through on electric induction. B) Can step up or step down the level of voltage.
C) All of these D) Its Working without changing the Power.
ANSWER-B

13. The transformer turns ratio determines
A) the reflected impedance B)the ratio of primary and secondary voltages
C) the ratio of primary and secondary currents  D) All of these
ANSWER-D

14. A transformer has
A) primary and secondary windings, both of which are considered outputs
B) primary and secondary windings, both of which are considered inputs
C) a primary winding used as an output and a secondary winding used as an input
D) a primary winding used as an input and a secondary winding used as an output
ANSWER-D

15. The rating of transformer may be expressed in
A) kW B)KVA C) Horse power D) KVAR
ANSWER-B
16. An induction motor works with
A) DC only B) AC only C)both AC & DC D) none.
ANSWER-C
17. The relative speed between stator and rotor fluxes is equal to
A)  Synchronous speed Ns B) Rotor speed N
C) Zero D) Ns - N
ANSWER-C
18.The number of poles in a 3-phase induction motor is determined by
A)  supply frequency B) Motor speed
C)  Both (A) & (B) D) Supply voltage
ANSWER-C
19. In modern alternators the rotating part is   
A) Field B) Armature C) Both D)None
ANSWER-A

20.The rotor preferred for a low speed hydrogenerator is   
A) Salient pole B)Non salient pole C) Both D)None
ANSWER-A
21. Which of the following energy can be easily transformed from one form to another form of energy?
A) Electrical Energy B)Fusion energy C)Magnetic energy D)Mechanical ener
ANSWER-A
22. The thickness of a 50 Hz transformer lamination is   
A) 0.35 mm B) 0.30 cm C) 0.35 cm D) 0.33 m
ANSWER-A
23. If a sinusoidal exciting current is applied to a transformer, the mutual flux produced is
A)Zero B) Sinusoidal C) Flat top D) Negative
ANSWER-C
21. The voltage regulation of a transformer at full-load 0.8 power factor lag is 6 per cent. Its voltage regulation at full-load 0.8 power factor lead will be
A)Zero B) Positive C) 54% D) Negative
ANSWER-D
22. Transfer of electrical power from primary to secondary in a transformer takes place  
A)Electrically  B) Magnetically C)None of these D) Electromagnetically
ANSWER-D

CLICK HERE TO DOWNLOAD FULL PDF